logo
  • De laatste gaatjes van Hildegarde

21 april 

DE LAATSTE ZWARTE GAATJES BIJ HILDEGARDE

Vanmiddag zijn Etienne en ik vertrokken richting Duitsland.  Nu Jean, onze tuinspecialist het roer zal overnemen in Cornwall, voel ik mij verplicht om mijn kennis en herkenningsvermogen over geneeskrachtige planten bij te schaven. Immer Leen en ikzelf zullen jullie waardige gastvrouwen worden tijdens de reis naar Duitsland (10-14juni) in het teken van Hildegard van Bingen. We hebben de taken verdeeld en het wordt een unieke reis met een heel bijzonder thema.
Vandaag bewonderden we de Johanniskirche in Lahnstein, een Ottoons-romaans bouwwerk aan de oevers van de Rijn. In het interieur een harmonische combinatie van zuivere middeleeuwse bouwkunst met sobere hedendaagse inrichting, in het bijzonder het orgel is een blikvanger. Daarna naar een kampeerplaats aan de Lahn en tijd voor aperitief, hapjes en lezen...

23 april
VERBORGEN PARELS AAN DE RIJN
Een nijlgans vergezelt ons samen met een koppeltje wilde eenden bij het ontbijt. De laatste twee tonen enige bescheidenheid wanneer ze onderzoeken of er een broodrestje of kaaskorstje van tafel valt. De nijlgans is zich bewust van haar bijzondere uitstraling en laat zich gewillig benaderen en fotograferen. Tot ik blijkbaar te dicht in zijn aura kom. Hij glijdt de rivier de Lahn in en dobbert richting Rijn.
Boppard wordt onze eerste stop na een leuke overzet over de Rijn.  De toeristische drukte op de markt verbergt de ingetogen stilte in de romaanse kerk.  Waardevolle fresco’s en een modern glasraam van Hildegard.  Daarna moeten we spijtig genoeg inzien dat de stadstuinen van Sankt Goar en het Minorietenklooster van Oberwesel overroepen zijn. Maar we ontdekken in dit historische stadje met vakwerkgevels de minder bekende kunstschat van de Johanneskirche met gouden altaar en hedendaagse kruisweg.  
Tot slot naar het Hildegardforum in Bingen am Rhein.  Hier heerst een vriendelijke sfeer die bij dergelijke religieuze plaatsen hoort, zelfs met een zweempje euforie.  Maar toch een mooie plaats om binnenkort onze reis op informatieve wijze te openen, badend in een klimaat van gastvriendelijkheid.  

24 april
DAMES IN HET VOETSPOOR VAN HILDEGARD
Terwijl de ochtendnevel optrekt tussen de wijnstokken rijden we langs bochtige wegen naar Disibodenberg.  Ulrike zal ons opwachten.  De energie en het engagement straalt van deze vriendelijke dame.  Zij vertelt over haar ‘roeping’ om het historisch erfgoed rond Hildegard van Bingen bekend te maken in het kleine museum.  Ze ontdoet deze middeleeuwse mystica van haar geromantiseerde franjes en schetst haar in haar ware historische context – natuurlijk in zoverre deze kan opgemaakt worden uit het bronnenmateriaal.  Een heel boeiend verhaal.
Daarna naar de Kaiserpfalz in Ingelheim.  De Europese investering in dit restauratieproject is ronduit fenomenaal, en staat in schril contrast met de povere middelen in Disibodenberg.  Maar ja Hildegard voerde ook in de Middeleeuwen een strijd tegen abten, bisschoppen en keizers.  
Na een heerlijk schreitje in Schloss Johannisberg door de wijngaarden naar Wiesbaden.  Op goed geluk af;  want volgens mijn onafscheidelijke iPad (samen met mijn echtgenoot ) blijkt de Apotekergarten nog gesloten te zijn.  We piepen over de omheining, wenken een ‘in de grond gekeerde’ tuinman.  En daar komt de dartele conservatrice tevoorschijn tussen de bloemborders.  Weer zo’n enthousiaste rondleiding.  Ze kijkt er echt naar uit ons in juni te ontvangen.  Een kort ommetje langs de dom van Mainz en dan terug huiswaarts.  
De reis staat nu echt op punt.  Het wordt goed.