logo
 • Altes Land

  Idylle tussen de Hanzesteden

 • Reis per autocar
 • 7 - 11 mei 2019
 • 17 tot 29 deelnemers

REIS IN SLOW MOTION

Altes Land situeert zich aan de Duitse Noorzeekust en ten westen van de metropool Hamburg.  De vruchtbare polders werden in de middeleeuwen door Nederlandse landbouwexperts gewonnen op de moerassen.  Dit vlakke land ontvouwt een zekere grimmige schoonheid. Dorpen en steden worden gesierd met rijk gedecoreerde vakwerkhuizen, alsof gegrepen uit een sprookjestafereel.  Hoewel de steden bestaan in de schaduw van Hamburg, herbergen ze elk een individuele aantrekkelijkheid.  Bremen en Hamburg hebben naam, maar charmante dorpen als Stade en Jork bleven authentiek en heten je welkom in hun intimiteit.  De lentepracht van de bloeiende fruitbomen, koolzaadvelden en lenteweides zijn een streling voor het oog.

Landenfiches: Duitsland

Reisbegeleider

Gerd Scheelen

dag
1
Busreis naar Stade in Altes Land

Felix Nussbaum in Osnabrück

Opstapplaatsen Antwerpen/Turnhout - heenreis met autocar naar Osnabrück – lunch onder de toren van de romaanse Liebfrauenkirche en de  vrolijk gekleurde trapgevels als decor – geleid bezoek aan het Felix- Nussbaum-Haus; een spectaculaire architectuur van Daniel Libeskind  herbergt een aangrijpende collectie van Felix Nussbaum, die als Duits-Joods schilder onder meer werkte en woonde in Oostende en Brussel – doorreis naar Stade en intrek in Parkhotel Stader Hof**** superior.

 

Dag 1

Busreis naar Stade in Altes Land - Felix Nussbaum in Osnabrück
 • Opstapplaatsen Antwerpen/Turnhout
 • Een comfortabele heenreis met autocar brengt je door Kempen en Ruhrgebied naar Osnabrück in Niedersachsen.  
 • Lunch met zicht op de toren van de romaanse Liebfrauenkirche en de vrolijk gekleurde trapgevels van de middeleeuwse stad.
 • Osnabrück speelde een cruciale rol in het vredesproces op het einde van de Dertig- en Tachtigjarige oorlog in 1648.  De bijnaam als de 'Stad van de Vrede', is toepasselijk mede omdat Osnabrück de geboorteplaats was van Erich Maria Remarque, auteur van de anti-oorlogsroman 'All Quiet on the Western Front'.  En tevens de plaats waar de schilder Felix Nussbaum geboren werd.
 • Geleid bezoek aan het Felix-Nussbaum-Haus, een spectaculaire architectuur van Daniel Libeskind herbergt een aangrijpende collectie van Felix Nussbaum, die als Duits-Joods schilder onder meer werkte en woonde in Oostende en Brussel, en gedeporteerd werd naar Auschwitz.
 • We reizen verder noordwaarts naar Stade in Altes Land.  En we nemen onze intrek in Parkhotel Stader Hof****superior.
 • Maaltijden inclusief: M A 
Osnabrück - Felix-Nussbaum-Haus
dag
2
Rondreis door het schilderachtige Altes Land

De orgels van Arp Schnitger

Het Altes Land ligt aan de linkeroever van de beneden Elbe.  Tussen de ingepolderde weides liggen en langs de dijken nestelen zich sprookjesachtige hoeves met vakwerk tussen de bloeiende boomgaarden – de kerken van onder meer Neuenfelde en Borkel zijn gekend voor de orgels van Arp Schnitger, bijgenaamd de Stradivarius van de orgelbouwers – lunch en korte wandeling in het schilderachtige dorpje Jork – verder rustig genieten met een paardenkoets tussen de bloesems en de appelboomgaarden van Altes Land – overnachting in Stade.

Dag 2

Rondreis door het schilderachtige Altes Land - De orgels van Arp Schnitger
 • Het Altes Land ligt aan de linkeroever van de beneden Elbe.  De naam zou gegevens zijn door de Nederlandse kolonisten die op uitnodiging van aartsbisschop Frederik I van Bremen in de 12de eeuw het moerassige gebied kwamen indijken in inpolderen.  Tussen de ingepolderde weides en langs de dijken nestelen zich sprookjesachtige hoeves met vakwerk in een decor van bloeiende boomgaarden.  Wellicht is deze streek het grootste aaneengesloten fruitteeltgebied in Centraal-Europa.    
 • Via de dijken langs de Elbe maken we een autocarrit van Bassenfleth naar Grünendeich.  We onderbreken op een mooie plaats de rit voor een terrasje.  
 • Verder verkennen we de kerken van onder meer Neuenfelde en Borkel zijn gekend voor orgels van Arp Schnitger, bijgenaamd de Stradivarius van de orgelbouwers.  In Neuenfelde worden we opgewacht door de organist voor een rondleiding met aansluitend een orgelrecital in de St.Pankratiuskerk.
 • Jork verwelkomt ons tussen de vakwerkgevels.  Hier schuiven we aan voor lunch met typische streekspecialiteiten.
 • De smallere wegen tussen de bloesems en Marschhuferdörfer - typische dijkdorpen naar Hollands model - ontdekken we tijdens een begeleide koetstocht. Heerlijk genieten van lentepracht met geklok van stampende paardenhoeven.
 • We keren terug naar Stade voor avondmaal en overnachting in het hotel.

Maaltijden inclusief: O M A

Altes Land
dag
3
Citytrip Hamburg

Een selfie met Elphi

Hamburg, de ideale stad voor een  slow motion bezoek – een boottocht door Speicherstadt, waar de pakhuizen dreigend boven je uit toornen, vertelt het handelsverleden van deze Hanzestad - nieuw en luchtig daarentegen is de Elbphilharmonie van Herzog & de Meuron uit Basel – een rondleiding achter de schermen met zicht op de machtige Elbe - en tot slot ontdekken we de veelzijdigheid van deze metropool tijdens een autocarrondrit met stadsgids - een verhaal over de verschillende stadswijken, de dramatische geschiedenis en recente heropbloei – terugkeer met autocar naar Stade voor overnachting.

Dag 3

Citytrip Hamburg - Een selfie met Elphi
 • Hamburg, de ideale stad voor een slow motion bezoek. 'De poort naar de wereld', een historisch label en nog steeds de grootste haven en tweede grootste stad van Duitsland.  Een leidende rol in de Hanzeliga in de middeleeuwen, en not steeds gericht op internationale handel.  De maritieme geest van de metropool stuwt economie, sociaal leven en cultuur.  Het altijd aanwezige gekrijs van de meeuwen overkoepelt verleden en heden, overspoelt het multiculturele gebeuren, en omkadert de zeewaarts gerichte architectuur, vooroorlogse relicten en naoorlogse wederopbouw nog glorieuzer dan voorheen.  
 • Met de autocar naar Hamburg.  We maken kennis met het handelsverleden tijdens een boottocht door de Speicherstadt, waar de pakhuizen dreigend boven je uit toornen.  Ze vertellen over het wel en weel van het handelsverleden van de havenstad.
 • Lunch in een trendy restaurant in de voormalige binnenhaven.
 • Op bezoek bij Elphi, koosnaampje voor het nieuwe icoon van de stad.  De futuristische architectuur van de Elbphilharmonie is een creatie van het architectenbureau  Herzog & de Meuron uit Basel.  Het gebouw is een eerbetoon aan het muzikale verleden van de stad.  Gustav Mahler dirigeerde hier de opera, Brahms en Mendelsohn werden hier geboren, om nog maar te zwijgen over de doorbraak van The Beatles in de buurt van de beruchte Reeperbahn.  Heerlijk is het om tijdens een rondleiding een kijkje achter de schermen te nemen met in het vizier voortdurend de machtige Elbe. 
 • En tot slot ontdekken we de veelzijdigheid van deze metropool tijdens een autocarrondrit met stadsgids.  Van bescheiden vissershaven groeide Hamburg onder de stuwing van Lübeck en de Hanze uit tot een volwaardige handelshaven. Ze verzilverde haar gunstige ligging aan de verbinding tussen Noordzee en Baltische Zee. De stad is gelegen aan de samenvloeiing van Elbe en Alster. Het wordt een rondrit langs oude, vernieuwde en nieuwe buurten van deze metropool. De wederopbouw na de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog gebeurde op een eigenzinnige manier.
 • Terugkeer met de autocar naar Stade voor avondmaal en overnachting.

Doorreis naar Hamburg aan de Elbe.  

maaltijden: O M A

Hamburg
dag
4
Stade in Altes Land

Turf in Kedhinger Moor

Verkenning van Stade, stadswandeling door deze sfeervolle Hanzestad en geleid bezoek aan de Schwedenspeicer - gelegenheid voor vrije lunch - een korte rit naar de aangrenzende regio Kehdinger Moore - rit met de Moorkieker , een authentiek veentreintje eb verkenning van het moerasgebied in het achterland van de Elbe – overnachting in Stade.

Dag 4

Stade in Altes Land - Turf in Kedhinger Moor
 • In de omgeving van Stade woonden al mensen rond 1000 voor onze jaartelling.  Eén van de oudste nederzettingen van Duitsland groeide in de Middeleeuwen uit tot een welvarende Hanzestad.  Ze nestelde zich aan de oevers van de Schwinge, zijrivier van de machtige Elbe.  Tijdens een wandeling door de historische binnenstad ontdekken we de gaaf bewaarde panden en straten.  Een plaatselijke gids vertelt in de Schwedenspeicher, een oud pakhuis en nu ingericht als museum, de roemrijke geschiedenis van de stad en het Altes Land.
 • Tal van restaurantjes en Konditoreien wenken voor een vrije lunch.
 • Aangrenzend en zuidwestelijk van het Altes Land liggen de veenlanden van Kehdinger Moor.  Een stukje van dit hoogveengebied werd bewaard in een natuurgebied.  Maar ook het omliggende landschap, ingedeeld in lange ontgonnen repels herinnert nog aan het harde bestaan op van de turfstekers in hun armzalige boerderijtjes.  We verkennen dit unieke gebied op een uiterst comfortabele manier; een rit met de Moorkieker, een authentiek veentreintje brengt je in het hart van dit hoogveengebied.
 • Terugkeer naar Stade.
 • Heerlijke verwennerij in een restaurantje in de stad voor dit laatste diner.
 • Overnachting in Stade.

maaltijden: O A

Stade


dag
5
Bremen en Worpswede

Paula Modersohn-Becker

We sluiten deze reis af met een rijk gevulde terugreis – tijdens de voormiddag bezoek aan de Grosse Kunstschau in Worpswede met de kunstenaarskolonie rond Paula Modersohn-Becker - korte rit naar Bremen en gezellig lunch in de binnenstad - een kijkje bij de Bremer stadsmuzikanten op de Markt en wandeling door het Schnoorviertel – de terugreis wordt onderbroken met een vrije namiddagstop  – de rondreis Altes Land sluiten we af met een Limburgse koffietafel in Velden aan de Maas – afstapplaatsen Turnhout/Antwerpen.

Dag 5

Bremen en Worpswede - Paula Modersohn-Becker
 • We sluiten deze reis af met een rijk gevulde terugreis
 • Door het Geest- en Moorland rijden we naar Worpswede. In dit dorp gelegen in het Teufelsmoor of Duivelsmoeras, vestigde zich honderd jaar geleden een groep kunstenaars, onder wie Paula Modersohn-Becker. We maken kennis met de mooi bewaarde plattelandsarchitectuur. We bezoeken de Grosse Kunstschau Worpswede onder leiding van een plaatselijke kunstgids.
 • Een korte rit brengt je naar Bremen voor een gezellig lunch in de binnenstad.
 • Bezoek aan Bremen, reeds een zeehaven in 965 en daarmee de oudste stad van Duitsland. In 1358 sloot de stad zich aan bij de Hanze. Als havenstad in verbinding met de Nieuwe Wereld is het trouwens de eerste stad – nog voor Wenen en Hamburg – waar koffiehuizen ontstonden in de 16de eeuw.
  We wandelen door de oude stad langs het prachtige raadhuis in Weser-Renaissance stijl. Het marktplein wordt beheerst door Roland en de machtige Dom. Verder kuieren we via de Böttcherstrasse en door de gezellige stegen van het Schnoorviertel. In deze oude visserswijk leunen de geveltjes lui tegen elkaar aan en lonken op ieder hoekje uitnodigend naar uw fototoestel.
 • De terugreis wordt onderbroken met een vrije namiddagstop.
 • En net over de Maas staat een Limburgse koffietafel klaar voor we het laatste traject naar België aanvatten.
 • Afstapplaatsen Turnhout/Antwerpen.

Maaltijden inclusief: O M A

Bremen


 • 5 dagen/4 nachten
 • minimum 17/maximum 29 deelnemers
 • inbegrepen:
  •  overnachting in dubbele kamer met bad of douche en toilet in vermeld hotel of gelijkwaardig
  • maaltijden vermeld in programma (4 lunches, 5 avondmalen)
  • vervoer met luxe autocar vanuit België
  • excursies en inkomgelden zoals vermeld
  • gebruik audiosysteem
  • vergoeding reisleiding, plaatselijke gidsen en chauffeur
  • BTW, dossierkosten
  • Garantiefonds Reizen
 • niet inbegrepen:
  •  overige maaltijden
  • dranken aan tafel tenzij anders vermeld in programma
  • eenpersoonskamer € 205,-
  •  reis-, bijstands- en bagageverzekering
  • annuleringsverzekering.
 • Reisdocumenten:
  • Geldige identiteitskaart
 • Deelnameprijs per persoon: € 1.615-

Autocar: Plaatsen in de autocar in volgorde van inschrijving

Stade, Parkhotel Stader Hof****superior, 4 nachten  

Wij danken je voor je interesse in het reisaanbod van Cocon Reizen.

Wij houden je houden je op de hoogte van de beschikbare plaatsen op deze reis. Voor meer informatie, aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Vriendelijke groeten,

Fabienne


Altes Land - Blijf op de hoogte

Je hebt wel interesse, maar je wenst nog even af te wachten? Wij houden je op de hoogte van de beschikbare of laatste plaatsen op deze reis. Vul alvast hier je gegevens in.

Nog vragen? Neem gerust contact met ons op.

Contactgegevens

Deze reis is helaas reeds vertrokken.

Ontdek onze andere reizen