logo
  • Onze reisbegeleiders

Onze Nederlandstalige reisleiders kennen hun reisdoel en laten je zo uw reis meer beleven. Zij begeleiden hun gezelschap met enthousiasme met een bijzondere aandacht voor iedere reiziger.


Als gids nemen zij je mee naar de mooiste plekjes, naar een plaats weg van de toeristische drukte. Zij kennen gewoontes van land en streek. Zij bezorgen jouw reis die bijzondere ‘meerwaarde’, eigen aan Cocon Reizen.
Ter plaatse op bestemming werken wij samen met gidsen, die onze visie delen. Hun voertaal wordt vermeld in de praktische info. Zij worden bijgestaan door Nederlandstalige Cocon-reisleiding.

Erion Avllazagaj

Onze Engelstalige gids ter plaatse. Naast Engels spreekt Erion ook perfect Duits. Als hoofdberoep doceert hij Europese geschiedenis en Duits aan de universiteit A.Xhuvani in Elbasan, ten zuiden van Tirana. Hij voelt zich nauw betrokken bij de democratisering van zijn land en de integratie van Albanië in Europa. Attent, idealistisch, belezen en welbespraakt zijn enkele adjectieven die passen bij zijn persoon. Ondanks de confrontatie met de wantoestanden in zijn land, gelooft hij als vader van een jong gezin, rotsvast in de economische en sociale wederopbouw van Albanië en een betere toekomst voor zijn dochtertjes.

Gaat mee naar: Albanië

Lut Brits

Lut werkte al eerder mee aan concertreizen van Cocon: Schubertiade in Schwarzenberg en Mozart in Salzburg.
Haar passie voor taal en muziek leidde tot een carrière bij de openbare omroep als presentator/programmamedewerker bij achtereenvolgens BRT 3, Radio 3 en Klara. Zij begeleidt en zorgt voor de muzikale duiding tijdens de concertreis naar Malta.

Leentje De Leeuw

Hoe kwam Leentje De Leeuw in Chicago terecht? Als journaliste interviewde Leentje een man die uit haar eigen geboortedorp Sint-Amands kwam. Deze korte ontmoeting bleef kleven in hun gedachten. Ze beslisten om in contact te blijven met elkaar en de vlam sloeg over.

Leentje werd niet alleen verliefd op de man, maar op de hele stad Chicago. Na een aantal trans-Atlantische vluchten, verhuisde ze in 2014 naar de Windy City.

In 2015 nam ze de beslissing om haar passie voor Chicago te combineren met haar expertise en kennis over reizen en media. Haar bedrijfje kwam uit de startblokken. ‘Off the beaten track’ wandelingen en fietstochten werden haar ding. Ze werd lid van de Chicago Tour Guide Professionals Association. En in 2018 werd ze Winnaar van de Travel & Hospitality Award ‘Innovative Tour Company for Illinois’.

Gaat mee naar: New York en Chicago

Régine De Vlamynck

Met een ruime ervaring in reisleiding van meer dan 25 jaar in alle delen van de wereld, staat Régine borg voor het perfecte verloop van een reis.  Met verve neemt zij de organisatie ter harte.  

Ia Gebrandze

Ik ben Ia Gebrandze, Engelstalige cultuurgids in Georgia en beroepshalve bezig met de professionele ontwikkeling van het toerisme in mijn land. De interculturele communicatie tussen mijn land in zijn internationale context, was altijd mijn passie. Ik hou van het begeleiden van groepen. Het biedt uitstekende mogelijkheden om met verschillende culturen in contact te komen. Zo kan ik een bijdrage leveren om mijn land als kleine opkomende toeristische bestemming, bekend te maken bij het internationale publiek. Georgië, een land dat veel te bieden heeft aan zijn bezoekers. Hierbij is het voor mij een eer om mijn kennis te delen en een onvergetelijke herinnering aan mijn land te creëren. Welkom in Georgië!

Gaat mee naar: Georgië

Jacqueline Goossens

Jacqueline is een officieel erkende stadsgids. Ze is lid van GANYC (Guides Association of New York City). Elke tocht is op maat en uniek. Een verkenning met Jacqueline van Central Park, mid- en downtown is een fijne belevenis

Een verkenning met Jacqueline van downtown Manhattan. Met plezier neemt zij je mee op door minder gekende buurten.

Door haar werk als journaliste en auteur heeft ze het geluk gehad om heel wat boeiende en gepassioneerde New Yorkers te leren kennen die graag hun ervaringen delen met bezoekers. Met Jacqueline zie je iets meer van de stad, ontdek je het andere New York.

En graag een leuke voorbereiding aan je reis? Jacqueline schreef twee toeristische gidsen over New York: ‘360° New York’ en ‘New York, Street food’, beide uitgegeven bij Lannoo.

Gaat mee naar: New York en Chicago

Elke Panneels

Als Belgische bleef Elke na vele omzwervingen uiteindelijk hangen in Bilbao in Baskenland. Zij studeerde culturele antropologie aan de universiteit van Leiden en culturele studies aan de universiteit van Leuven. Zij gidst op professionele basis reeds tien jaar. Haar doelstelling hierbij is een kort stadsbezoek omtoveren tot een blijvende herinnering. Haar passie voor architectuur, landschappen en speciaal voor de gastronomie, wil ze graag met haar gasten delen.

Gaat mee naar: Valencia

Gerd Scheelen

Gerd is oprichtster en zaakvoerder van Cocon Reizen sinds 1990. Met een diploma licentiaat in de Geografie en een Master in Toerisme bezit Gerd de nodige kennis om kwalitatief hoogstaande programma’s samen te stellen en te gidsen. Voor elke bestemming verricht Gerd extra studiewerk om op de hoogte te zijn van de lokale geschiedenis, cultuur, bezienswaardigheden en eigenaardigheden. Dit alles brengt zij over met een natuurlijke flair en enthousiasme die de Cocon klanten steeds doen terugkomen voor meer. Haar aanstekelijke lach, haar aandacht voor elk individu en haar parate kennis maken van Gerd een reisgids van hoog niveau.

Leen Sels

Literatuur, taal, geschiedenis en kunst.  Dit zijn de ingrediënten voor de aanpak van Leen bij haar engagement als gids en reisleider.  Zij is bijzonder onderlegd voor de bestemmingen in Italië; Leen spreekt immers vlot Italiaans. Andere bestemmingen vormen telkens weer een uitdaging voor haar  om zich te verdiepen in de cultuur van land en volk.  Haar natuurlijk talent voor leiding geven combineert zij met empathie voor iedere reiziger afzonderlijk.  Een gesprek met haar is nooit oppervlakkig en  steeds echt en verruimend. 

Frans Van Avendonk

Hij begon als natuurgids toen hij amper 18 jaar oud was. Het vrijwilligerswerk met jongeren, natuur en milieu bracht hem naar Malta. Hij ontmoette er zijn vrouw en verhuisde naar dit eiland. Als universitair geschoold freelance gids aanvaardt Frans opdrachten van reisorganisaties, gidst hij fiets- en wandelvakanties, en zorgt hij voor de inhoudelijke omkadering voor cultureel en religieus toerisme. Sinds 2012 is hij vicepresident van de Malta Union of Tourist Guides. Lezingen en het geven van opleidingen vullen nu een aanvulling bij zijn werk als gids. Frans is onze plaatselijke Nederlandstalige gids in Malta.

Anne Gabrielle Van Gool

Mag ik mezelf even voorstellen…

Ik ben in Nederland geboren van een Belgische vader en een Franse moeder en opgegroeid in Amsterdam, hoewel ik ook een tijdje in Parijs heb gewoond.

Na mijn studie Italiaanse taal- en letterkunde aan de UVA, heb ik een beurs gekregen om in Palermo onderzoek te doen en te werken aan een woordenboekproject. Vrijwel onmiddellijk heb ik mijn hart aan Sicilië verloren, zo rijk aan cultuur en geschiedenis, met een prachtige natuur, heerlijke wijnen en lange gastronomische traditie. En weldra heb ik ook mijn man ontmoet.

Nu woon ik al ruim 25 jaar in Palermo, waar ik uit passie ook kunstgeschiedenis ben gaan studeren. In 2000 ben ik officieel erkende gids van Palermo geworden, een aantal jaren later ook van Agrigento, en nu van heel het eiland.

Ik werk voornamelijk als lokale gids in Palermo en omgeving en in het gebied van Trapani, maar ieder jaar doe ik ook een aantal rondreizen, waar ikzelf ook heel veel van geniet.

Mijn hobby’s zijn lezen, ook om mijn kennis steeds meer te verdiepen, en wandelen, soms urenlang, waarbij het natuurschoon van Sicilië mij blijft bekoren.

Gaat mee naar: Calabrië

Jean Van Hoof

Jean Van Hoof studeerde wetenschappen aan de Limburgse hogeschool en was vervolgens leraar biologie aan het St. Jan Berchmanscollege in Mol.  Hij wordt beschouwd als een van de pioniers van educatieve schooltuinen.  Tegelijkertijd ontplooide hij een ware nieuwe carrière en 'duizend en één' activiteiten.  Hij legt op professionele wijze zwemvijvers aan en is in deze discipline één van de pioniers in de Benelux.  Voor Lannoo schreef hij een tiental tuin- en moestuinboeken. Jean speelt accordeon en schrijft scenario's voor zijn cabaretgroep ‘Het Grote Oor’ .  Jean maakt scenario’s en presenteerde tuinprogramma’s voor VRT en enkele regionale zenders.  Zo trad hij op als tipgever en tuindokter in het VTM programma Groene Vingers. Momenteel is hij te zien als tuinman in Mijn Tuin bij Dobbit TV.  Sinds enkele jaren fungeert hij ook als enthousiaste gids en reisleider op een aantal gespecialiseerde bestemmingen.  

Geïnteresseerd om begeleider te worden? Contacteer ons!

Contact