logo
 • Reis per vlucht-autocar
 • 1 - 13 mei 2019
 • 17 tot 30 deelnemers

Van groene valleien over wijngaarden tot dorre steppe.  Dorpen en steden schilderen een kleurrijk pallet.  Dit landschap wordt gedomineerd door de silhouetten van oude kloosters en de heersende Kaukasus.  De woontorens in de bergdorpen sieren onwezenlijk dit fantastisch berglandschap.  Georgië of Sagartvelo in eigen taal, is één van de mooiste landen op aarde. En even bijzonder is de trotse en levenslustige Georgische bevolking.

Een complexe geschiedenis heeft Georgië een prachtige erfenis nagelaten van architectuur en kunst, van grotsteden tot oude kathedralen. De kleurrijke hoofdstad Tbilisi is van oudsher en nog steeds een kruispunt in Eurazië. Maar dit is ook een land dat vooruit worstelt in de 21ste eeuw, met spectaculaire hedendaagse gebouwen, een minimale criminaliteit en steeds betere faciliteiten voor bezoekers.

Landenfiches: Georgië

dag
1
Heenreis tot Batumi

Heenreis met vluchten Brussel/Istanbul/Batumi – transfer met autocar naar hotel – check-in en overnachting in Coloseum Marina Hotel*****, gelegen aan de strandpromenade met zicht op de Zwarte Zee.

Dag 1

Heenreis tot Batumi -
 • 5h15-5h45: Je wordt verwelkomd door Jean in Brussels Airport in Zaventem.  Afspraak bij Starbucks Coffee in de vertrekhal.
 • 7h45: Vertrek vlucht Turkish  Airlines TK 1942 Brussel/Istanbul.
 • 12h10: Aankomst in Istanbul.  Gelegenheid voor vrije lunch in de luchthaven.
 • 16h20: Vertrek vlucht Turkish Airlines TK 392 Istanbul/Batumi.
 • 19h25: Aankomst in Batumi.  Transfer met autocar naar het hotel.
 • Check-in, avondmaal en overnachting in Coloseum Marina Hotel*****, gelegen aan de strandpromenade met zicht op de Zwarte Zee.

Maaltijden inclusief:  A

dag
2
Batumi aan de Zwarte Zee

En de botanische tuinen

Batumi is de hoofdplaats van de Ajara streek – een spectrum van landschappen van hoge beboste gebergtes tot weelderig subtropisch heuvelland, en in het westen afgezoomd met de Zwarte Zee – Batumi is een belangrijke zeehaven en pocht met zijn bijna futuristische architectuur – de oude stad toont haar fin-de-siècle sfeer – de botanische tuinen zijn een must voor iedere bezoeker – flaneren en waarom niet fietsen langs de zeeboulevard - overnachting in Batumi

Dag 2

Batumi aan de Zwarte Zee - En de botanische tuinen
 • Wake up call door hotelreceptie.
 • Na de lange reisdag van gisteren, genieten we vandaag van deze resortplaats aan de Zwarte Zee.  Batumi is de hoofdplaats van de Ajara streek en op één na de grootste stad van Georgië. In tijden van de Sovjet-heerschappij was Batumi al een populaire badplaats, zowel onder de Georgiërs zelf als de Turkse buren. De stad is een belangrijke zeehaven en pocht met zijn bijna futuristische architectuur.  Maar de oude stad toont nog steeds haar fin-de-siècle sfeer.  Mensen ontmoeten elkaar flanerend langs Batumis Bulvari, een 6 km lange parkstrook, reeds aangelegd in 1884  langs het  strand.  Er hangt een heerlijke sfeer van een zonnige badplaats met plantsoenen, fonteinen en terrasjes.  De hele omgeving biedt een spectrum van landschappen van hoge beboste gebergtes tot weelderig subtropisch heuvelland, en in het westen afgezoomd met de Zwarte Zee.
 • Op een kleine 10 km van het stadscentrum liggen de botansiche tuinen van Batumi.  Het park omvat een oppervlakte van 110 ha, tussen het Chakvistskali estuarium en de Groene Kaap.  De hellende tuinen tonen een hoogteverschil tot 220 m boven de zeespiegel.  Nu is het park aangelegd.  Maar tot in een recent verleden werd het gebied ingenomen door Kolkheti wouden, een loofwoud van beuk, kastanje en lindes, in combinatie met immergroene onderbegroeiing. Nu krijg je hier een prachtig uitzicht over de Zwarte Zee terwijl je wandelt tussen deze weelderige subtropische vegetatie.   
 • Avondmaal en overnachting in Batumi

Maaltijden inclusief: O M A

Batumi

dag
3
Van de Zwarte Zee naar Svaneti in de Kaukasus

door de vallei van de Enguri

Door de kustvlakte en langs typische dorpen landinwaarts – vanuit de lunchplaats Zugdidi stroomopwaarts door de vallei van de Enguri rivier richting Kaukasus Mestia is de hoofdplaats van de Svaneti streek, omringd met machtige besneeuwde toppen van de Kaukaus – de bergen Ushba en Tetnuldi reiken richting 5000 meter – wandeling door het dorp, bezoek aan een traditioneel Svaneti huis en een kijkje in het opvallend moderne Mestia Museum – overnachting in twee guesthouses met gemeenschappelijk avondmaal.

Dag 3

Van de Zwarte Zee naar Svaneti in de Kaukasus - door de vallei van de Enguri
 • Wake up call en check out hotel.
 • Door de kustvlakte van de Zwarte Zee rijden we langs typische dorpen landinwaarts. Rond de havenstad Poti mondt de Rioni, de belangrijkste rivier van West-Georgië,  uit in de Zwarte Zee.  We doorkruisen de deltamonding van deze rivier, een waardevolle biotoop voor planten en dieren en daarom beschermd als Nationaal Park Kolcheti.  
 • In het stadje Zugdidi houden we halt voor de lunch.  Een eerste confrontatie met het dagelijkse leven in dit bedrijvig marktstadje.
 • Vanuit Zugdidi reis je verder stroomopwaarts door de vallei van de Enguri rivier richting Kaukasus gebergte. Een weidse vlakte ontvouwt zich met de besneeuwde toppen als decor.  Op de voorgrond grazende koeien, typische houten boerderijen op palen gebouwd, en geraamtes van verlaten fabrieksgebouwen.  We houden even halt bij de stuwdam van Enguri, een prestigieus project voor de opwekking van hydro-elektriciteit.
 • De weg wordt smaller, de bochten talrijk.  De bergen Ushba en Tetnuldi reiken richting 5000 meter en waken over het bergmassief van de Kaukasus.  De eerste typische torens van Svaneti duiken op.
 • Mestia is de hoofdplaats van de Svaneti streek, omringd met machtige besneeuwde toppen van de Kaukasus.  Talrijke guesthouses voorzien de nodige accommodatie voor dit bergoord.  Met onze gids wandel je door het dorp, en bezoek je een traditioneel Svaneti huis.  Ook neem je een kijkje in het verrassend moderne Mestia Museum.
 • Check-in twee verschillende guesthouses.  Je ontvangt met de reisdocumenten wie jouw huisgenoten worden.  Reisleider Jean logeert in Guesthouse Bapsha.  Gids Ia logeert in Ushba, waar we samen het avondmaal gebruiken.
 • Overnachting in Mestia.

Maaltijden inclusief: O M A

Svaneti in Hoge Kaukasus

dag
4
Ushguli in het hart van Svaneti

Met 4WD door de Kaukasus

Met 4WD terreinwagens naar het afgelegen bergdorp Ushguli – een uniek panorama met middeleeuwse woontorens – een kijkje in de Lamaria kerk – op een slakkengangetje genieten van het landschap onder het wakend oog van de Shkhara berg, met zijn 5200 meter de hoogste top van de Kaukasus – terugkeer naar Mestia voor overnachting.

Dag 4

Ushguli in het hart van Svaneti - Met 4WD door de Kaukasus
 • Diep in het Kaukasus gebergte ligt Ushguli. Een klein dorp aan de voet van de Shkhara, met zijn 5200 meter de hoogste bergtop van Georgië. Dit dorp ligt in de historische provincie Svaneti, waar slechts 200 mensen wonen. Ushguli zelf ligt op een hoogte van maar liefst 2.100 meter. Dit maakt het ’t hoogst bewoonde dorp van heel Europa! Het landschap van Svaneti kenmerkt zich door hoge bergen en middeleeuwse dorpjes. Aangezien het zo diep in de bergen ligt, is deze omgeving redelijk ontoegankelijk voor toeristen. Maar juist door deze isolatie is Ushguli en de Svaneti regio zo intact gebleven. Heel typerend zijn de zogenaamde torenhuizen. Deze werden gebruikt als woning en als verdedigingspost tegen indringers.
 • Over de smalle bergwegen gaat de tocht met 4WD terreinwagens naar het hart van de Kaukasus.  Onderweg houd je halt bij kolkende bergrivieren, beladen met smeltwater van de voorbije winter.  Aan één van de rivierovergangen houd je halt.  Het echtpaar dat er woont bakt aardappelpannenkoeken, maakt koffie of thee.  En er is zelfs een toilet.  
 • Het eindpunt in het berdorp Ushguli met zijn middeleeuwse woontorens, een icoon in reisgidsen voor Georgië.  We wandelen door het dorp tussen koeienstallen en traditionele huizen.  We nemen een kijkje in de Lamaria kerk.  
 • In een klein gasthuis wordt de lunch geserveerd.
 • Op terugweg geniet je op een slakkengangetje van het landschap onder het wakend oog van de Shkhara berg, met zijn 5200 meter de hoogste top van de Kaukasus.
 • Terugkeer naar Mestia voor overnachting.  Gezamenlijk avondmaal in guesthouse Ushba.

( het verloop van deze dag gebeurt onder voorbehoud van de weersomstandigheden)

  Maaltijden inclusief: O M A

  Ushguli

  dag
  5
  Kutaisi in het laagland van Colkhida

  De mythische stad van Jason en de Argonauten

  Tijdens de voormiddag terugkeer naar Zugdidi in de vlakte van Colkhida – bezoek aan het Dadiani paleis en lunch in een leuk restaurant in dit bedrijvig stadje – door de brede vallei van de Enguri richting Kutaisi – deze plaats was in de 13de eeuw voor Christus ten tijde van de Argonauten, de machtige hoofdstad van het oude Colchida en later West-Georgië – bezoek aan de grotten van Prometheus –overnachting in het gloednieuwe Best Western Hotel**** in Kutaisi, schitterend gelegen aan de voetgangersbrug – avondwandeling in het sfeervol verlichte stadscentrum.

  Dag 5

  Kutaisi in het laagland van Colkhida - De mythische stad van Jason en de Argonauten
  • Tijdens de voormiddag terugkeer naar Zugdidi in de vlakte van Colkhida.  In de jaren 90 van vorige eeuw was het stadje het toneel voor politieke onrust en guerrilllastrijd tussen de aanhangers van de verdreven ex-president en de regeringstroepen.  
  • Bezoek aan het Dadiani paleis, gebouwd begin 19de eeuw. Ooit behoorde het paleis toe aan de Dadiani familie, die deel uitmaakte van de aristocratie van Samegrelo, thans een provincie in het westen van Georgië. Het gebouw is momenteel in gebruik als museum en herbergt een boeiende collectie bestaande uit iconen, folkloristische en historische voorwerpen, waaronder drie dodenmaskers van Napoleon Bonaparte.  En waarom tref je deze nu precies hier?  Wel, één van de telgen uit het Dadiani geslacht was gehuwd met een nazaat van de zus van de voormalige Franse keizer.  
  • Wederom lunch in ons restaurantje, gekend van onze vorige doortocht.
  • En vervolgens gaat de route oostwaarts door de brede vallei van de Enguri richting Kutaisi.  
  • Onderweg bezoek aan de grotten van Prometheus, ontdekt in 1984 en pas opengesteld voor het publiek in 2011.  Ze zijn gelegen in Tskaltubo en vormen de tweede grootste karstgrot in Europa. Omwille van zijn enorme hallen, ondergrondse meren en rivieren, werd het onderaardse complex genoemd naar Prometheus.  Volgens de legende werd deze figuur uit de Griekse mythologie vastgeketend op de berg Khomli niet ver van deze plaats.
  • We reizen verder naar Kutaisi. Deze plaats was in de 13de eeuw voor Christus ten tijde van de mythische Argonauten, de machtige hoofdstad van het oude Colchida en later West-Georgië.  Jason vervulde hier de opdrachten van de koning om het Gulden Vlies te bemachtigen en om zijn geliefde Medea mee te nemen.  Na de verwaarlozing in de Sovjettijd, beleeft de stad aan de Rioni rivier nu een echte wederopbloei.  Het is heerlijk om te struinen over de levendige markt in de straten met kinderkopjes en de overdekte marktplaats.  Een spel van kleuren, geuren en klanken.   
  • We overnachten in het gloednieuwe Best Western Hotel**** in Kutaisi, schitterend gelegen aan de moderne voetgangersbrug.
  • Avondwandeling in het sfeervol verlichte stadscentrum van Kutaisi

  Maaltijden inclusief: O M A

  Markt in Kutaisi

  dag
  6
  Het klooster van Gelati

  Borjomi in de Kleine Kaukasus

  In de buurt van Kutaisi, bezoek aan het klooster van Gelati, gesticht in de 12de eeuw door de beroemde Georgische koning David IV, bijgenaamd ‘de Bouwer’ – hij richtte een klooster op en een academie, die uitgroeiden tot de intellectuele bakermat van Georgië met uitstraling over de grenzen heen – de unieke fresco’s van heiligen en monarchen zijn opgenomen in de werelderfgoedlijst – tocht verder naar Borjomi, een kuuroord in de lage Kaukasus – wandeling door het kuurpark en tochtje met zweeflift voor uitzicht over de vallei – overnachting in Borjomi Crowne Plaza*****.

  Dag 6

  Het klooster van Gelati - Borjomi in de Kleine Kaukasus
  • In de buurt van Kutaisi ligt het klooster van Gelati, gesticht in de 12de eeuw door de beroemde Georgische koning David IV, bijgenaamd ‘de Bouwer’. Hij richtte een klooster op en een academie, die uitgroeiden tot de intellectuele bakermat van Georgië met uitstraling over de grenzen heen. De unieke fresco’s van heiligen en monarchen zijn opgenomen in de werelderfgoedlijst. 
  • Lunch onderweg.
  • De tocht gaat verder naar Borjomi, een kuuroord in de lage Kaukasus en gekend voor zijn minerale bronnen. Ze worden geëxploiteerd voor het bottelen van mineraal water, één van de belangrijke exportproducten van Georgië. Archeologische opgravingen doen vermoeden dat de plaats al duizenden jaren bezocht wordt. In de 19de eeuw werd de plaats bezocht door de Russische en Europese aristocratie. Nog steeds komen kuurgasten ‘heil’ zoeken in de helende werking van het water.
  • Wandeling door het kuurpark en langs de paleizen van Firuza en Romanov.  Een tochtje met de zweeflift biedt een schitterend uitzicht over het kuuroord en de groene bosrijke vallei, dat hoort tot het Nationale Park van Borjomi-Kharagauli, een uitgestrekt natuurparken van 85.000 ha en 1% van de oppervlakte van Georgië.  
  • Check-in, avondmaal en overnachting in Borjomi Crowne Plaza*****.

  Maaltijden inclusief: O M A

  Klooster van Gelati

  dag
  7
  De vallei van de Kura of Mtkvari

  Khertvisi, Vardzia en Akhaltsikhe

  Exploratie van de vallei van de Kura in de Kleine Kaukaus - onderweg stop bij de Khertvisi vesting uit de middeleeuwen – bezoek aan het troglodietendorp Vardzia met grotwoningen uit de 12de eeuw – een uniek voorbeeld van Georgische Renaissance en geassocieerd met koningin Tamara, en ook Shota Rustaveli, de auteur van het legendarische gedicht ‘De ridder in de panterhuid’ – stop in het stadje Akhaltsikhe en bezoek aan de oude buurt Rabati – overnachting in Borjomi.

  Dag 7

  De vallei van de Kura of Mtkvari - Khertvisi, Vardzia en Akhaltsikhe
  • Exploratie van de vallei van de Kura in de Kleine Kaukaus.  Deze rivier in Turkije, Georgië en Azerbeidzjan vormt het belangrijkste stroombekken in Transkaukasië. Met haar lengte van 1515 km verzorgt de rivier de afwatering van het grootste deel van de zuidkant van de Grote Kaukasus en de noordkant van de Kleine Kaukasus.  De Kura ontspringt in Oost-Anatolië in Turkije. In Georgië breekt de rivier bij de Borjomi-kloof door de Kleine Kaukasus. Via de hoofdstad Tbilisi stroomt zij naar het oosten in de richting van Azerbeidzjan, waar ze uitmondt in de Kaspische Zee. In de oudheid heette de Kura, Cyrus naar de naam van de Perzische koning Cyrus de Grote. De Georgische naam Mtkvari betekent 'de rivier die z'n weg eet door de bergen'.
  • Onderweg stop je bij de de vesting van Khertvisi  gelegen in de Meskheti regio in het zuiden van Georgië.  De strategische ligging bewaakt de weg tussen de steden Akhalkalaki and Akhaltsikhe.  Reeds in de 2de eeuw BC werd een eerste fort gebouwd, volgens de verhalen verwoest door Alexander de Grote.  Het huidige kasteel dateert uit de 14de eeuw.  
  • Bezoek aan het troglodietendorp Vardzia, een fascinerende grottenstad in het zuiden van Georgië. Dit omvangrijk kloostercomplex ligt aan de oevers van de rivier Mtkvari of Kura, met oorspronkelijk 6000 woningen verdeeld over 13 verdiepingen. Onder leiding van de legendarische koningin Tamar (1160-1230) begonnen Georgisch-orthodoxe monniken de eerste grotten uit te houwen om zich te beschermen tegen aanvallen van de Mongoolse veroveraar Dzjengis Khan. De inwoners van Vardzia konden hun grottenstad alleen bereiken via geheime tunnels. Op het hoogtepunt woonden er maar liefst 50.000 mensen. In 1283, slechts een kwart eeuw na de bouw, maakte een krachtige aardbeving een einde aan het grottencomplex. Vandaag lijkt Vardzia een decor uit The Lord of the Rings. Het is een van de belangrijkste historische monumenten van Georgië, gelukkig nog weg van het massatoerisme omwille van de moeilijke bereikbaarheid.  De troglodietenstad ligt ook in een prachtige omgeving, met rotswanden en ravijnen. 
  • We besluiten deze dag in de Kleine Kaukasus met een bezoek aan het stadje Akhaltsikhe en de oude buurt Rabati.  Gesticht in de middeleeuwen betekent de naam 'nieuwe vesting'.  In de 16de eeuw was het een centrum in het Ottomaanse Rijk, en tijdens de Russisch-Turkse oorlog in 1828-1829 kwam het terug bij Georgië, op zijn beurt een deel van het Russische keizerrijk.  De recent gerestaureerde vesting van Rabati is een landmark en fotogenieke stop in Akhaltsikhe.
  • Avondmaal en overnachting in Borjomi.

  Maaltijden inclusief: O M A

  Grotwoning

  dag
  8
  Gori, Uplistsikhe en Mtskheta

  'Must-see' in Georgië

  Gori is gekend voor zijn gigantisch fort en als geboorteplaats van dictator J.Stalin – verder naar het grottendorp Uplistsikhe, daterend uit de 7de eeuw voor Christus – een wirwar van gangen in de bergwand met een hal voor heidense rituelen en woonhuizen – in de namiddag doorreis naar Mtskheta, oude hoofdstad van Georgië van 500 v.C. tot 500 A.D. – hier aanvaardden de Georgiërs het christendom in het begin van de 4de eeuw, vandaag UNESCO erfgoed – bezoek aan het gigantische kloostercomplex van Jvari uit de 6de eeuw en de Svetitskhoveli kathedraal uit de 11de eeuw – op 20 km ligt Tbilisi, je volgende verblijfplaats – overnachting in Hotel Mercure**** in Tbilisi.

  Dag 8

  Gori, Uplistsikhe en Mtskheta - 'Must-see' in Georgië
  • Gori is gekend voor zijn gigantisch fort en als geboorteplaats van dictator J.Stalin. Met bijna 50.000 inwoners, ligt de stad ligt aan de rivier de Mtkvari of Kura.  Gori werd in 1920 voor een groot deel verwoest door een aardbeving. Deze industriestad aan de zuidkant van de Kaukasus bezit ook een universiteit.
  • Je vervolgt je weg naar het fascinerende grottendorp Uplistsikhe, daterend uit de 7de eeuw voor Christus met een weids uitzicht over de vallei van de Mtkvari. Tussen de 6e eeuw BC en de 1ste eeuw AD, ontwikkelde Uplistsikhe zich tot één van de belangrijkste politieke en religieuze centra van de pre-christelijke Kartli, met tempels die voornamelijk gewijd zijn aan de zonnegodin. Nadat de Arabieren Tbilisi bezetten in 645  werd Uplistsikhe de residentie van de christelijke koningen van Kartli en een belangrijk handelscentrum op een hoofdkaravaanweg van Azië naar Europa. Op zijn hoogtepunt huisvestte het 20.000 mensen. Het belang ervan nam af nadat koning David de Bouwer Tbilisi in 1122 had heroverd en het werd onherroepelijk vernietigd door de Mongolen in 1240. Wat je vandaag bezoekt is de 40.000 vierkante meter grote Shida Qalaqi of binnenstad, minder dan de helft van het oorspronkelijke geheel. Bijna alles hier is ontdekt door archeologen sinds 1957.
  • Verder oostwaarts en stroomafwaarts de Kura, bereik je in de namiddag Mtskheta, oude hoofdstad van Georgië van 500 v.C. tot 500 A.D. Hier aanvaardden de Georgiërs het christendom in het begin van de 4de eeuw, vandaag UNESCO erfgoed.  Bezoek aan het gigantische kloostercomplex van Jvari uit de 6de eeuw en de Svetitskhoveli kathedraal uit de 11de eeuw
  • Deze dagtocht eindigt in Tbilisi, je volgende verblijfplaats.  Overnachting in Hotel Mercure**** in Tbilisi.

  Maaltijden inclusief: O M A

  Uplistsikhe

  dag
  9
  Gareji en Kakheti

  De halfwoestijnen van Oost-Georgië

  Kluizenaars zochten in het verleden de eenzaamheid van de dorre heuvels van de provincie Kakheti – ontdekking van het klooster van David Gareji in een halfwoestijn, gelegen op de grens met Azerbeidzjan – unieke fresco’s uit de 8ste tot 13de eeuw zijn bewaard in de grotten van het Udabno klooster – bezoek aan Sighnaghi, een schilderachtig bergdorp met houten balkons tussen wijngaarden – overnachting in hotel Kabadoni*** met een smaakvolle eigentijdse toets en uitzicht over de vallei van de Alazani en de oostelijke Kaukasus.

  Dag 9

  Gareji en Kakheti - De halfwoestijnen van Oost-Georgië
  • Kluizenaars zochten in het verleden de eenzaamheid van de dorre heuvels van de provincie Kakheti,  een regio in het oosten van Georgië met ongeveer 407.000 inwoners. De hoofdstad is Telavi. De Kachetiërs spreken een lokale variant van het Georgisch. De naam van de regio gaat terug op een historisch koninkrijk, dat tot 1801 heeft bestaan.
  • Exploratie van het Lavra-klooster van David Gareji, gelegen in een halfwoestijn, nabij de grens met Azerbeidzjan. Het werd gesticht in de 6e eeuw door de Assyrische kluizenaar David en de plaats werd al snel één van de heiligste plek voor Georgiërs.  Op het hoogtepunt van zijn bloei in de 12e eeuw, woonden en werkten er verscheidene duizenden monniken. In de rotsen kapten ze honderden cellen, kerken, kapellen, refters en woonruimten.  
  • Indien de weersomstandigheden het toelaten, maken we met degenen die wensen een wandeling naar het Udabno klooster.  Unieke fresco’s uit de 8ste tot 13de eeuw zijn bewaard in de grottencomplex.
  • De tocht wordt vervolgd naar Sighnaghi, een schilderachtig bergdorp met houten balkons tussen de wijngaarden.  Sighnaghi ligt op een heuveltop dat als een natuurlijk bastion uitkijkt over de vallei en de bergen.  De plaats staat bekend om haar verdedigingswerken en de wachttorens. Het zijn de langste verdedigingsmuren van heel Georgië.  Je kan er de 'bijzondere' Georgische wijn proeven, gevinifiëerd volgens de oude Georgische tradities.  
  • Overnachting in hotel Kabadoni*** met een smaakvolle eigentijdse toets en uitzicht over de vallei van de Alazani en de oostelijke Kaukasus

  Maaltijden inclusief: O M A

  David Goreja in Kakheti

  dag
  10
  Wijn en kloosters in Kakheti district

  Gremi, Alaverdi en Shuamta

  Kakheti betekent in Georgië ook wijnbouw – kennismaking met de eeuwenoude en typische wijnmakerij – verkenning van koninklijke citadel in Gremi, een architecturaal hoogstandje uit de 16de eeuw -  de Alaverdi kathedraal uit de 11de eeuw is schitterend gelegen in de vlakte met het bergland als decor – even ronddolen tussen de romantische huizen met houten balkons in Telavi -  de stenen daken van het Shuamta klooster uit de 5de eeuw zijn overwoekerd met kruid, de plaats is ronduit idyllisch te noemen – terugkeer naar Tbilisi voor overnachting in hotel Mercure****.

  Dag 10

  Wijn en kloosters in Kakheti district - Gremi, Alaverdi en Shuamta
  • Kakheti betekent in Georgië ook wijnbouw.  Kakheti ligt in het oosten van Georgië en staat beter bekend als dé wijnregio van Georgië. De meeste Georgische wijnen komen hier vandaan, in talrijke wijnbedrijfjes wij de Georgiërs thuis. 
  • Verkenning van de koninklijke citadel in Gremi, een architecturaal hoogstandje uit de 16de eeuw.  Gremi was de hoofdstad van het koninkrijk Kakheti in de 16de en 17de eeuw.  Het was een levendige handelsplaats langs de oude Zijderoute en een koninklijke residentie tot het werd verwoest door de sjah van Perzië in de 1615.  De plaats herstelde nooit en de hoofdstad werd Telavi.  Er was een grote Armeense bevolkingsgroep.  En van de eens bloeiende stad blijven enkel de Archangels Kerk en de koninklijke residentie over.  Deze site met een bijzondere historische betekenis werd uitgeroepen tot UNESCO erfgoed.
  • De Alaverdi kathedraal uit de 11de eeuw is schitterend gelegen in de vlakte met het bergland als decor.  Het is één van de mooiste kathedralen in Georgië. Vroeger was dit de hoofdkerk van de Georgische-orthodoxe kerk. De oorspronkelijke fresco's werden ten tijde van het Sovjetregime wit overschilderd.  Gelukkig zijn ze gedeeltelijk terug gerestaureerd. 
  • Nog even ronddolen tussen de romantische huizen met houten balkons in Telavi.  De hoofdplaats van Kakheti ligt in de vallei van Alazani bezaaid met wijngaarden, tussen de berglanden van Gombori en de Kaukasus. 
  • Tot slot bezoek aan het eeuwenoude klooster van Shuamta, waar de stenen daken  uit de 5de eeuw zijn overwoekerd met wilde planten.  De plaats is ronduit idyllisch te noemen.
  • Terugkeer naar Tbilisi voor overnachting in hotel Mercure****.

  Maaltijden inclusief: O M A

  dag
  11
  Tbilisi

  hoofdstad van Georgië

  Koning Vakhtang Gorgasali vond Tbilisi in de 4de eeuw perfect gelegen bij warmwaterbronnen – later trokken deze zwavelbaden dichters, schrijvers, musici en edelen aan - vanaf de 5de eeuw hoofdstad van Georgië – in de 12de eeuw cultureel, economisch en politiek machtscentrum in het Midden Oosten – gelegen op de zijderoute, een scharnierpunt tussen Europa en Azië – moskeeën, synagogen, Roomse en Armeense heiligdommen mengen harmonisch met houten huizen met open balkons en erkers – verkenning van de oude stad met tempels en baden – bezoek aan de Sioni kathedraal – de rijke kunstcollectie van het Georgisch Nationaal Museum – overnachting in Tbilisi.

  Dag 11

  Tbilisi - hoofdstad van Georgië
  • Koning Vakhtang Gorgasali vond Tbilisi in de 4de eeuw perfect gelegen bij warmwaterbronnen.  Later trokken deze zwavelbaden dichters, schrijvers, musici en edelen aan.  Vanaf de 5de eeuw werd Tbilisi de hoofdstad van Georgië. In de 12de eeuw ontvouwde de plaats zich als cultureel, economisch en politiek machtscentrum in het Midden Oosten.  De plaats lag aan de zijderoute, en zo werd het een scharnierpunt tussen Europa en Azië.  Moskeeën, synagogen, Roomse en Armeense heiligdommen vermengen zich harmonisch met houten huizen met kleurrijke balkons en erkers.
  • Tijdens een uitgebreide stadsverkenning, wandel je door de oude stad met tempels en baden.  Je bezoekt de Sioni kathedraal en je ontdekt de rijke kunstcollectie van het Georgisch Nationaal Museum. Je geniet van de gastvrije Georgische levensstijl met uitnodigende cafés en restaurants.  
  • Avondmaal en overnachting in Tbilisi.

  Maaltijden inclusief: O A

  Tbilisi

  dag
  12
  Het bergland van Kazbegi

  Stepantsminda met de Gergeti Sameba kerk

  Langs de oude militaire route noordwaarts richting Kaukasus en richting grens met Rusland – onderweg de imponerende vesting van Ananuri uit de 16de eeuw – over de Jvari pas op bijna 2400 m naar de Hoge Kaukasus, afdalend naar Kazbegi gelegen in een bekken met als officiële naam Stepantsminda – de berg Kasbek met 5047 m waakt samen met 6 andere 5000 plussers over de regio – een avontuurlijke korte tocht met terreinwagens naar de Gergeti Sameba kerk, een icoon voor Georgië – terugkeer naar Tbilisi – ’s avonds met tandrad naar boven voor ‘farewell dinner with a view’ – overnachting in Tbilisi.

  Dag 12

  Het bergland van Kazbegi - Stepantsminda met de Gergeti Sameba kerk
  • Langs de oude militaire route noordwaarts rijd je vandaag richting Kaukasus in de richting van de grens met Rusland.
  • Onderweg maak je een stop bij de imponerende vesting van Ananuri uit de 16de eeuw. Het was de zetel van de 'eristavis' of hertogen van Aragvi, een feodale dynastie in de 13de eeuw.  Het kasteel aan de rivier werd het toneel van talloze veldslagen: rivaliserende hertogdommen en boeren bestormden het fort.  We bezoeken de vesting met zijn omwallingen en twee kerken met schitterende bas-reliëfs in de gele natuursteen.
  • Over de Jvari pas op bijna 2400 m gaat de tocht richting Hoge Kaukasus, om vervolgens af te dalen naar naar Kazbegi,  gelegen in een bekken met als officiële naam Stepantsminda.  De regio wordt genoemd naar de berg Kasbek, 5047 m hoog en wakend met zes andere 5000 plussers over het bergland.
  • Na de lunch maak je een avontuurlijke korte tocht met terreinwagens naar de Gergeti Sameba kerk. Deze 14e-eeuwse kerk boven Kazbegi op 2200m is als het ware een symbool van Georgië geworden vanwege zijn onvergelijkelijk fotogenieke ligging op een heuvel met de machtige berg Kazbek als decor.  In 1988 bouwden de Sovjetautoriteiten een kabelbaan naar de kerk.  Maar de inwoners uit de streek voelden dit als een bedreiging van hun heilige plek en de lift werd gesloopt.
  • Terugkeer naar Tbilisi terwijl het avondlicht over de sneeuwvlaktes en het hooggebergte scheert.  
  • ’s Avonds ga je met tandrad naar het uitzichtpunt boven de stad, voor een ‘farewell dinner with a view’.
  • Overnachting in Tbilisi.

  Maaltijden inclusief: O M A

  Stepantsminda

  dag
  13
  Terugreis naar België

  Afhankelijk van de vlucht nog gelegenheid voor een laatste souvenir in Tbilisi – terugvluchten Tbilisi/Istanbul/Brussel

  Dag 13

  Terugreis naar België -
  • Transfer naar de luchthaven van Tbilisi.
  • 10h40: vertrek vlucht TK379 Turkish Airlines Tbilisi/Istanbul.
  • 12h05: aankomst in Istanbul en gelegenheid voor lunch in de luchthaven.
  • 15h55: vertrek vlucht TK1939 Turkish Airlines Istanbul/Brussel.
  • 18h25: aankomst in Brussel.

  Maaltijden: O

  Tbilisi

  • 13 dagen/12 nachten
  • minimum 17/maximum 30 deelnemers
  • inbegrepen:
   •  overnachting in dubbele kamer met bad of douche en toilet in vermelde accommodatie of gelijkwaardig
   • bagageservice in de hotels voor 1 stuk per persoon
   • lijnvluchten Brussel/Istanbul/Batumi heen en Tbilisi/Istanbul/Brussel terug
   • luchthaventaksen
   • vervoer met luxe-autocar en terreinwagens ter plaatse zoals vermeld in programma
   • maaltijden vermeld in programma (10 lunches, 12 avondmalen)
   • water en koffie bij de maaltijden
   • excursies en inkomgelden zoals vermeld
   • gebruik audiosysteem
   • vergoeding Cocon reisleiding, plaatselijke Engelstalige gids en chauffeur
   • BTW, dossierkosten
   • Garantiefonds Reizen
  •  niet inbegrepen: 
   • overige maaltijden
   • dranken aan tafel tenzij anders vermeld in het programma
   • eenpersoonskamer € 610,- pk
   • reis-, bijstands- en bagageverzekering
   • annuleringsverzekering.
  • Reisdocumenten
   • Identiteitskaart of reispas geldig tot 1 naar ja terugkeer

   Deelnameprijs per persoon: € 3.119,-

   Autocar: we schuiven een plaatsje door per dag

   Batumi  Colosseum Marina Hotel***** , 2 nachten

   Kutaisi Best Western Hotel**** , 1 nacht    

   Borjomi Crowne Plaza***** , 2 nachten   

   Tbilisi Hotel Mercure**** , 4 nachten  

   Sighnaghi hotel Kabadoni*** , 1 nacht   

   Mestia guesthouses , 2 nachten

   Wij danken je voor je interesse in het reisaanbod van Cocon Reizen.

   Wij houden je houden je op de hoogte van de beschikbare plaatsen op deze reis. Voor meer informatie, aarzel niet om contact met ons op te nemen.

   Vriendelijke groeten,

   Fabienne


   Georgië - Blijf op de hoogte

   Je hebt wel interesse, maar je wenst nog even af te wachten? Wij houden je op de hoogte van de beschikbare of laatste plaatsen op deze reis. Vul alvast hier je gegevens in.

   Nog vragen? Neem gerust contact met ons op.

   Contactgegevens

   Geïnteresseerd in deze reis?

   Schrijf je in Blijf op de hoogte