logo
 • Reis per vlucht-autocar
 • 21 - 29 sep 2024
 • 15 tot 25 deelnemers

“Op een morgen werd ik wakker met dat marmeren hoofd in mijn handen, en ik wist niet waar ik het moest plaatsen.” Op deze manier verwoordde Giorgos Seferis (Nobelprijswinnaar literatuur 1963) de soms moeilijke confrontatie van de moderne Griek met de oude grootsheid van zijn land. Gedurende een negendaagse reis door het zuiden van Griekenland gaan ook wij op zoek naar die confrontatie. Plaatsen als Athene, Mykene, Olympia, Delphi, Epidaurus, Nafplio, Argos, Mystras, Nafpaktos, Patra, Hydra en andere zullen ons hun geheimen onthullen en duidelijk maken wat de pijlers zijn van ons westerse denken. Ga mee op reis met Roger Stroobandt, Griekenlandkenner en klassiek filoloog.

Landenfiches: Griekenland

Reisbegeleider

Roger Stroobandt

dag
0
Peloponnesus

Blikvangers van deze reis

 • Rondreis door de Griekse Peloponnesus met Griekeland-kenner Roger Stroobandt.
 • Verkenning van iconische plaatsen zoals Mykene, Olympia, Delphi, Epidaurus, Nafplio, Mystras en Patra.
 • Kennismaking met de hoofdstad Athene.
 • Genieten van de rust op Idra, één van de Sardonische Eilanden.
 • Zorgvuldige selectie van kunstcollecties, toegelicht door plaatselijke gespecialiseerde gidsen.
 • Verblijf in een mix van hotels, soms eerder familiaal, soms meer luxueus, in de stad of heerlijk aan zee.
 • Proeven van de Griekse gastronomie met jouw gids als gastheer, heerlijk op het strand of op een verborgen plein in de stad.
 • Kennismaking met de mengelmoes van culturen en volkeren in Griekenland, historisch en vandaag.

Dag 0

Peloponnesus - Blikvangers van deze reis
 • Rondreis door de Griekse Peloponnesus met Griekeland-kenner Roger Stroobandt.
 • Verkenning van iconische plaatsen zoals Mykene, Olympia, Delphi, Epidaurus, Nafplio, Mystras en Patra.
 • Kennismaking met de hoofdstad Athene.
 • Genieten van de rust op Idra, één van de Sardonische Eilanden.
 • Zorgvuldige selectie van kunstcollecties, toegelicht door plaatselijke gespecialiseerde gidsen.
 • Verblijf in een mix van hotels, soms eerder familiaal, soms meer luxueus, in de stad of heerlijk aan zee.
 • Proeven van de Griekse gastronomie met jouw gids als gastheer, heerlijk op het strand of op een verborgen plein in de stad.
 • Kennismaking met de mengelmoes van culturen en volkeren in Griekenland, historisch en vandaag.
dag
1
Kennismaking met Athene

Het Nationaal Archeologisch Museum

Vlucht Brussel/Athene – transfer naar hotel bij Karaiskakisplein in Athene en check-in – eerste kennismaking met de stad: de wijk Exarcheia en Ama Lachei, de Lykavittosheuvel - bezoek Nationaal Archeologisch Museum – avondmaal in typische taverna – overnachting in The Stanley in Athene.

Maaltijden: A

Dag 1

Kennismaking met Athene - Het Nationaal Archeologisch Museum

Vanuit Brussel nemen we het vliegtuig naar Athene. Bij aankomst brengt een bus ons naar The Stanley, ons ****hotel bij het Karaiskakisplein in het centrum van de stad. We checken in, installeren ons op onze kamers en vertrekken voor een wandeling naar het Nationaal Archeologisch Museum. Na het bezoek gaan we naar de Exarcheia-wijk voor het avondmaal in taverna ‘Ama Lachei’. Wie het wil kan daarna nog naar de Lykavittos-heuvel wandelen voor een nachtelijk zicht op de stad. Overnachting in het hotel.

Maaltijden: A

dag
2
Wandelen door Athene

Monumenten en buurten in de hoofdstad

Wandeling naar het Omonoiaplein - verder naar Syntagma met plechtige aflossing van de wacht – kuier door de Nationale Tuinen – via Zappeion en Boog van Hadrianus naar Plaka, het oude hart van Athene voor vrije lunch – door de sfeervolle straat Adrianou naar de orthodoxe kathedraal en de Romeinse agora – afsluiting op het Monasirakiplein – terugkeer naar het hotel voor avondmaal en overnachting.

Maaltijden: O A

Dag 2

Wandelen door Athene - Monumenten en buurten in de hoofdstad

Na het ontbijt vertrekken we voor een uitgebreid bezoek aan het centrum van Griekenlands hoofdstad. We wandelen naar het Omonoia-plein en vandaar langs de Universiteitsstraat naar Syntagma, het Grondwetplein, waar we de zondagse plechtige aflossing van de wacht bijwonen vóór het Graf van de Onbekende Soldaat. Door de Nationale Tuinen wandelen we naar het Zappeion en vandaar via de Boog van Hadrianus naar de Plaka, het oude hart van Athene na de onafhankelijkheid in 1830. Daar zijn eetgelegenheden in overvloed voor onze vrije lunch. Via de Adrianou-straat, de orthodoxe kathedraal en de ‘Romeinse agora’ gaan we vervolgens naar het drukke Monastiraki-plein. Wie genoeg heeft van het wandelen kan nu de metro nemen. De die-harders keren te voet terug. We nemen het avondmaal en overnachting in het hotel.

dag
3
De Akropolis

Van Thebe naar de baaivan Itea

Transfer met autocar voor bezoek aan de Akropolis, summum van klassieke bouwkunst - de Areopaag met panoramisch zicht op Akropolis en Griekse agora – marmeren stadion - lunch in Drosia met peïnirli – via Thebe, stad van Oidipous, en Livadeia doorreis naar de baai van Itea – avondmaal in visrestaurant op het strand – overnachting in Trokadero Beach Hotel in Itea.

Maaltijden: O M A

Dag 3

De Akropolis - Van Thebe naar de baaivan Itea

Na het ontbijt, de check-out en het inladen van de bagage brengt de bus ons naar de voet van de Akropolis, waar onze gids op ons wacht. We bezoeken het absolute hoogtepunt van de klassiek-Griekse bouwkunst en beklimmen vervolgens nog even de heuvel van de Areopaag voor een algemeen zicht op Akropolis en oude Griekse agora. Hierna vertrekken we richting Delphi. Een paar kilometer buiten Athene, in de noordelijke buitenwijken, stoppen we in Drosia. We lunchen er met ‘peïnirli’, een oorspronkelijk Turks gerecht dat de vele Klein-Aziatische inwijkelingen uit hun dorpen van oorsprong hebben meegebracht. We rijden vervolgens door Thebe, de stad van Oidipous, en houden halt in Kriya, een gezellige, charmante, waterrijke, fotogenieke plaats in de stad Livadeia. We logeren in Itea in het *** Trokadero Beach Hotel en nemen er, indien het weer het toelaat, ons avondmaal in taverna ‘Kavourakia’, een visrestaurant aan het strand.

Maaltijden: O M A

dag
4
Het heiligdom voor Apollo in Delphi

Naar de Peoloponnesus

Bezoek aan heiligdommen en museum van Delphi – heerlijke lunch met zicht op zee – langs de Golf van Korinthe via Nafpaktos en de Charilaos Trikoupisbrug naar de Peloponnesus – Patra met de Sint-Andreaskathedraal – naar Olympia, voor avondmaal en overnachting

Maaltijden: O M A

Dag 4

Het heiligdom voor Apollo in Delphi - Naar de Peoloponnesus

Na het ontbijt voert de bus ons terug de bergen in naar het op 600 m hoogte gelegen Delphi, in een overdonderend stuk natuur. Daar bezoeken we het beroemde heiligdom van Apollo. Het museum geeft ons een bijkomende indruk van de grootsheid en het belang van het heiligdom in het oude Griekenland. In restaurant ‘Vakchos’, met een prachtig uitzicht op de baaien van Itea en Galaxidi, wordt ons daarna een uitstekende maaltijd geserveerd. Na de lunch vervolgen we onze reis naar Olympia. Via een rit langs de prachtige noordkant van de Golf van Korinthe met een stop in Nafpaktos, het oude Italiaanse Lepanto, rijden we over de majestueuze Charilaos Trikoupisbrug de Peloponnesus binnen. De universiteitsstad Patra is de derde grootste stad van Griekenland. We brengen misschien een bezoek aan de Sint-Andreaskathedraal vooraleer over Pyrgos, de hoofdstad van het departement Elis, Olympia te bereiken.

Maaltijden: O M A

dag
5
Olympia, bakermat van de Olympische Spelen

Verblijf aan de Argolische Golf

Bezoek aan het museum en site van Olympia, waar ter ere van Zeus vierjaarlijks de Olympische Spelen werden gehouden – doorreis met lunch onderweg naar Tolo, uitvalsbasis voor de volgende nachten – avondmaal en overnachting in J&G Hotel in Tolo.

Maaltijden: O M A

Dag 5

Olympia, bakermat van de Olympische Spelen - Verblijf aan de Argolische Golf

De bus brengt ons eerst naar het museum van Olympia, waar onze gids ons de maquette van het heiligdom toont. Olympia is de bakermat van de Olympische Spelen, die er om de vier jaar werden gehouden ter ere van Zeus. Zijn tempel domineert nog steeds de archeologische site. Na wat vrije tijd en een vrije lunch rijden we naar Toló, waar we voor de volgende vier nachten onze intrek nemen in het ***J&G Hotel bij de familie Georgidakis.

Maaltijden: O M A

dag
6
Mykene en Nafplio

Trojaanse en drieduizend jaar jongere helden

Bezoek aan Mykene met de Schatkamer van Atreus, de Leeuwinnenpoort en het museum – stadswandeling in Nafplio, met bezoek aan de Palamidiheuvel en wellicht een ouzo-distilleerderij – avondmaal en overnachting in Tolo.

Maaltijden: O A

Dag 6

Mykene en Nafplio - Trojaanse en drieduizend jaar jongere helden

Na het ontbijt vertrekken we naar Mykene, waar we ondergedompeld worden in een wereld van strijders en Trojaanse helden. We bezoeken er de ‘Schatkamer van Atreus’, de ‘Burcht van Agamemnon’ met de befaamde ‘Leeuwinnenpoort’, en het museum, waar een kopie van het ‘Masker van Agamemnon’ ons toekijkt. Het tweede deel van de dag speelt zich af in Nafplio, de eerste hoofdstad van het moderne Griekenland, waar we kennis maken met andere helden, de strijders uit de Onafhankelijkheidsstrijd. Nafplio is een uiterst gezellig stadje. We nemen er de lunch, maken er een stadswandeling en rijden omhoog naar de Palamidi-heuvel. Als het kan bezoeken we er ook nog een ouzo-distilleerderij. Avondmaal en overnachting in ons hotel in Toló.

Maaltijden: O A

dag
7
Het theater van Epidaurus

Hydra in de Saronische Golf

Het theater van Epidaurus met zijn ongeëvenaarde akoestiek – naar Akti Thermisias voor de oversteek naar het eiland Hydra – genieten van de sfeer in de schilderachtige vissershaven – lunch in een mooi gelegen taverna – terugvaart naar het vasteland - avondmaal en overnachting in Tolo.

Maaltijden: O M A

Dag 7

Het theater van Epidaurus - Hydra in de Saronische Golf

In de voormiddag bezoeken we het theater van Epidaurus, befaamd om zijn ongeëvenaarde akoestiek, ingekaderd in een uitgestrekt bedevaartsoord, gewijd aan Asklepios, zoon van Apollo en god van de geneeskunde. Daarna rijden we door naar de Akti Thermisias aan de Golf van Hydra. Daar ligt ‘in the middle of nowhere’ een boot op ons te wachten die ons naar Hydra brengt, een eiland in de Saronische Golf. De baai lijkt op een reusachtig theater met de haven als scène en de herenhuizen van de rijke reders van destijds als tribunes. De vissers- en jachthaven is een van de mooiste van Griekenland. We lunchen in de prachtig gelegen taverna ‘Psaropoula’ en genieten er enkele uren tot wanneer de boot ons terug brengt naar het vasteland. Avondmaal en overnachting in ons hotel in Toló.

Maaltijden: O M A

dag
8
Mystras

Het Florence van het oosten

Naar Mystras, residentie van de Despoten van Mystras, met de Agios Dimitrioskerk – lunch met heerlijk zicht op de vallei van de Evrotas – terug naar Toló voor avondmaal en overnachting

Maaltijden: O M A

Dag 8

Mystras - Het Florence van het oosten

Gedurende de Turkse bezetting van Griekenland werd de orthodoxie levend gehouden in het patriarchaat van Constantinopel, en in Griekenland zelf op de Athosberg, in de kloosters van de Meteora en in de plaats die wij vandaag bezoeken: Mystras in de onmiddellijke omgeving van Sparta. Deze op een heuvel gebouwde stad wordt het ‘Florence van het Oosten’ genoemd, telde in zijn bloeiperiode 40.000 inwoners en was de residentie van de Despoten van Mystras. In de Agios-Dimitrioskerk werd in 1449 de laatste keizer van het Byzantijnse rijk gekroond. Na ons bezoek lunchen we in het Xenia-restaurant, van waaruit we een heerlijk zicht hebben op de vallei van de Evrotas. Avondmaal en overnachting in ons hotel.

Maaltijden: O M A

dag
9
Het Kanaal van Korinthe

Terugvlucht Athene/Brussel

We verlaten de Peloponnesus over het Kanaal van Korinthe – terugvlucht Athene/Brussel.

Maaltijden: O

Dag 9

Het Kanaal van Korinthe - Terugvlucht Athene/Brussel

Na het ontbijt kunnen we eventueel, afhankelijk van de vluchturen, nog even een wandeling maken in de archeologische site van Asini. Onderweg naar de luchthaven stoppen we uiteraard aan het Kanaal van Korinthe, gegraven op het einde van de 19de eeuw, dat van de Peloponnesus een echt eiland heeft gemaakt. Terugvlucht naar Brussel.

Maaltijden: O 

 • Inbegrepen:
  • 9 dagen/8 nachten
  • 15 tot 25 deelnemers
  • overnachting in dubbele kamer in vermelde hotels of gelijkwaardig
  • lijnvluchten Brussel/Athene HT
  • vervoer met autocar ter plaatse
  • 8 ontbijten, 5 lunches, 8 avondmalen
  • activiteiten, excursies en inkomgelden zie programma
  • gebruik audiosysteem
  • vergoeding reisleiding, plaatselijke gidsen en chauffeur
  • BTW, dossierkosten, Garantiefonds Reizen
 • niet inbegrepen:
  • overige maaltijden
  • dranken aan tafel tenzij anders vermeld in het programma
  • eenpersoonskamer € 285,- pk
  • Hotel Stanley in Athene: upgrade naar superior kamer € 50,- pk 
  • Hotel J&G in Tolo: upgrade naar kamer met zeezicht € 57,- pk
  • reis-, bijstands- en bagageverzekering
  • annuleringsverzekering.
 • Reisdocumenten: Geldige identiteitskaart

Richtprijs per persoon: € 2.995,- 

(onder voorbehoud van de definitieve prijs voor de vluchten, bekend begin november)

Wij danken je voor je interesse in het reisaanbod van Cocon Reizen.

Wij houden je houden je op de hoogte van de beschikbare plaatsen op deze reis. Voor meer informatie, aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Vriendelijke groeten,

Fabienne


Peloponnesus - Blijf op de hoogte

Je hebt wel interesse, maar je wenst nog even af te wachten? Wij houden je op de hoogte van de beschikbare of laatste plaatsen op deze reis. Vul alvast hier je gegevens in.

Nog vragen? Neem gerust contact met ons op.

Contactgegevens

Geïnteresseerd in deze reis?

Schrijf je in Blijf op de hoogte