logo
 • Reis per ferry-autocar
 • 2 - 7 jun 2019
 • 17 tot 29 deelnemers

East Anglia, een goed bewaard geheim.  Het pittoreske landschap strekt zich zacht glooiend uit naar zee.  Een rijk pallet van vruchtbare landbouwgrond, melancholische Fens en klaterende rivieren. Lange zandstranden en lagunes creëren een habitat voor vogels en zeehonden.  De hoge luchten boven het bucolisch landschap  inspireerde ooit Constable en Gainsborough. Het bleef onaangeroerd in de tijd.  En vandaag zijn de graafschappen van Norfolk en Suffolk het geleende decor voor grote tuinarchitecten als Beth Chatto.

Het is echter niet allemaal een landelijke idylle: de wereldberoemde universiteitsstad Cambridge, die oprijst uit de Fens, heeft een spraakmakende architectuur, terwijl in het oosten de kosmopolitische stad Norwich ligt. Andere kathedraalsteden, mooie marktplaatsen en pittoreske dorpjes zijn nog stille getuigen van de enorme rijkdom in de Middeleeuwen, toen de wol- en weverijindustrie floreerden. 

De kronkelende kustlijn ligt bezaaid met schilderachtige vissersdorpen en badplaatsen. Terwijl het binnenland zich loom nestelt in de charmante Norfolk Broads.

Landenfiches: Verenigd Koninkrijk

Reisbegeleider

Jean Van Hoof

dag
1
Autocarreis naar East Anglia

Bezoek aan Henry Moore Foundation

Opstapplaatsen autocar Antwerpen/Drongen/Middelkerke – ferry Calais/Dover – rit door Kent en ten oosten van London naar East Anglia – bezoek aan de Henry Moore Foundation – check-in en overnachting in Bedford Lodge Hotel**** in Newmarket met paardenracebaan en stoeterijen.

Dag 1

Autocarreis naar East Anglia - Bezoek aan Henry Moore Foundation
 • 7h45 Vertrek in Antwerpen, Crowne Plaza Hotel Gerard Le Grellelaan 10.
 • 8h30 Vertrek in Drongen, Vandervalk Hotel Baarleveldestraat 2, 9031 Drongen.
 • 9h30 Vertrek in Middelkerke, carpoolparking E40 uitrit 4 Middelkerke.
 • Heenreis door Vlaanderen en Noord-Frankrijk. De rit naar Calais wordt onderbroken voor een beenstrekkertje, uiteraard indien de verkeersdrukte geen vertraging heeft veroorzaakt. Onderweg naar de Engeland vertelt de gids je wetenswaardigheden over het landschap. Een inleiding over geschiedenis van de tuinen bezorgt je het nodige kader voor de volgende dagen.
 • 12h35 Na identiteitscontrole en check-in, overtocht naar Engeland via Ferry P&O Calais/Dover. (de toegenomen verkeersdrukte en grenscontroles dwingen ons om een ruime tijdmarge te voorzien). Overzettijd 1h15.
 • Vrije lunch aan boord van de ferry.  Je hebt verschillende mogelijkheden gaande van een snelle sandwich tot een stijlvol etentje in restaurant met bediening.
 • Door het landschap van de Weald reis je verder de Weald en de North Downs ten oosten van London.  
 • In Much Hadham in de county Hertfordshire, ontdek je het woonhuis met atelier en kunstgalerij van de beroemde beeldhouwer Henry Moore.  De Henry Moore Foundation is een inspirerende plaats met werken binnen en buiten in het idyllische landschap.  Een heerlijke plek om deze tuinenreis te beginnen.
 • Doorreis naar Newmarket in Suffolk, internationaal gekend om zijn paardenracebaan en stoeterijen.
 • We nemen onze intrek in het stijlvolle Bedford Lodge Hotel**** voor avondmaal en overnachting.

Maaltijden inclusief: A

dag
2
Het land van Gainsborough en Constable

in het graafschap Suffolk

Long Melford, een typische wolkerk in het pittoreske landschap van Suffolk – in Sudbury dwalen we rond tussen memorabilia in het geboortehuis van Thomas Gainsborough, de schilder van statige prortretten – op zoek naar de spots waar John Constable zijn schildersezel plaatste, onveranderd gebleven – een wandeling tussen de vakwerkgevels en gekleurde winkelpuien van Lavenham – overnachting in Newmarket.

Dag 2

Het land van Gainsborough en Constable - in het graafschap Suffolk
 • East Anglia is een geografische streek gevormd door de graafschappen Norfolk, Suffolk en Cambridgeshire.  De naam komt van het Anglo-Saksische koninkrijk gesticht in de 6de eeuw door de Angelen, een Germaanse stam afkomstig uit het noorden van Duitsland.  De streek werd - zelfs voor het binnenlandse toerisme - nog maar recent ontsloten. Gelukkig is zo een stukje authentiek Engeland bewaard gebleven.
 • Schapenteelt en wolhandel vormden in de hoge Middeleeuwen een belangrijke economische activiteit.  Wolhandelaars spreidden hun rijkdom tentoon door het bouwen van typische 'woolchurches'.  In Long Melford, tref je zo'n typische wolkerk, omgeven door een idyllisch kerkhof met grillige topia's, midden in het pittoreske landschap van Suffolk.
 • Kunstenaars vertoefden hier graag van oudsher.  Ze werden geïnspireerd door de hoge luchten met dramatische wolkenpartijen.  Het landelijke leven in een tijd van vroege industrialisatie werd geromantiseerd als thema in hun werk.  De nabijheid van London bood een poort naar de buitenwereld voor de bekendmaking van hun oeuvre.  
 • In Sudbury dwalen we rond tussen memorabilia in het geboortehuis van Thomas Gainsborough (1727-1788), Engels kunstenaar voornamelijk bekend om zijn portretten en landschappen.  Samen met Sir Joshua Reynolds behoorde hij tot de meest succesvolle kunstenaars van de 18de eeuw, zeker na zijn vestiging in London.   
 • Lunch onderweg op een stijlvolle locatie, gepast in het kader van deze dag.
 • In Flatford Mill ga je op zoek naar de spots waar John Constable (1776-1837) zijn schildersezel plaatste, onveranderd gebleven in de loop der tijd.  Na zijn opleiding in London, keerde hij terug naar Suffolk waar hij zijn meest beroemde werken creëerde.  Zijn succes in Engeland bleef beperkt, in tegenstelling tot de lof die hij ontving in Frankrijk mede onder stimulans van zijn collega Géricault.  De omgeving van Dedham Vale, langs de rivier de Stour in Suffolk, staat bekend als 'Constable Country'. De kleine hoeve aan de Stour die het onderwerp van een van zijn beroemdste schilderijen, The Haywain  of De hooiwagen is, was vlakbij deze watermolen Flatford Mill gelegen. 
 • We besluiten de dag in Lavenham,  één van de meest bezochte dorpen van Suffolk.  Een wandeling tussen de vakwerkgevels en gekleurde winkelpuien neemt je mee naar de romantische tijd van Thomas en John.
 • Terugkeer naar Newmarket voor avondmaal en overnachting in je verblijfshotel.

Maaltijden inclusief: O M A

Flatford Mill

dag
3
Beth Chatto en Helminghall

Toptuinen in East Anglia

Groepsbezoek aan de beroemde tuinen van Beth Chatto in Colchester – exploratie van Helminghall Garden, een ommuurde tuin rond een landhuis – de stadstuinen van Abbey Gardens in Bury Sint Edmunds, een nieuw concept – overnachting in Newmarket.

Dag 3

Beth Chatto en Helminghall - Toptuinen in East Anglia
 • Deze dag staat in het teken van enkele toonaangevende tuinontwerpen in East Anglia.
 • In Elmstead Market bij Colchester worden we ontvangen in  Beth Chatto Gardens , aangelegd door deze beroemde tuinarchitecte die pas in 2018 overleed op 94-jarige leeftijd.  Deze geditingueerde tuindame behoort tot de meest invloedrijke plantenkwekers van de afgelopen 50 jaar.  Zij verdient vooral respect voor haar bijdrage om planten te laten groeien in een zo natuurlijk mogelijke habitat.  Haar invloed straalde tevens uit door haar tuinliteratuur en als docente.  Haar levenswerk van Beth Chatto wordt nu haar keurige tuinen verder gezet onder leiding van haar kleindochter Julia Boulton.
 • Gelegenheid voor vrije lunch in het restaurant van de tuinen.  En... je kan je laten verleiden voor een origineel plantje voor eigen tuin, of een leuk souvenir.
 • Een uurtje verderop ontdek je de ommuurde tuinen rond het landhuis van Helmingham Hall.  Spectaculaire 'Grade 1 listed ' op het landgoed van de familie Tollemanche rond een landgoed van 500 jaar oud.  Waterburcht, ommuurde tuinkamers omgeven door het prachtige park met edelherten, stralen een buitengewone indruk van schoonheid en rust uit.  De klassieke parterre tuinen worden omzoomd met geurige rozen.  De kitchen garden is een pareltje.  Groentenbedden worden afgewisseld met stroken van reukerwten en kalebassen.  De kleurenschema's getuigen van een subtiele schoonheid.  De hand van de tuinontwerper Xa Tollemanche is duidelijk voelbaar.  
 • In het markt- en kathedraalstadje Bury Sint Edmunds, flaneren we door de openbare stadspark van Abbey Gardens  een nieuw tuinconcept.  De ruïnes van de Benedictijner abdij uit de 11de eeuw fungeren als een origineel decor voor de Appelby Rozentuin, de medicinale kruidtuin en de inspirerende watertuin.  
 • Avondmaal en overnachting in Newmarket.

Maaltijden inclusief: O A

Beth Chatto Gardens

dag
4
Norwich in Norfolk

Old Vicarage Garden

Geleid stadsbezoek aan Norwich met haar imposante gotische kathedraal – Old Vicarage Gardens in East Ruston, een combinatie van traditionele tuinarchitectuur en Engelse excentriciteit – geleid bezoek aan Sainsbury Centre for Visual Art, een openbaring van hedendaagse architectuur en kunst – overnachting in Newmarket.

Dag 4

Norwich in Norfolk - Old Vicarage Garden
 • Het vlakke land van het graafschap Norfolk nodigt je vandaag uit voor een verkenning.  Meer dan 200 km kustlijn, het waterlopennetwerk van de Broads, uitgestrekte stranden en historische stadjes als Norwich onderstrepen de attractiviteit van de regio.  Recent geven de gastronomische- en cultuurscène een nieuw elan aan deze streek.
 • Geleid stadsbezoek aan Norwich. Het gemoedelijke stadscentrum is een mozaïek van kronkelende stegen bezaaid met architecturale juwelen.  De imposante gotische kathedraal en het indrukwekkende Normandische kasteel worden omringd door schilderachtige vakwerkgevels.  De ontspannen sfeer wordt geaccentueerd door het bloeiend marktgebeuren en de grote studentenpopulatie.  
 • Vrije lunch in Norwich.
 • Richting de kust in East Ruston ontdek je Old Vicarage Gardeneen combinatie van traditionele tuinarchitectuur en Engelse excentriciteit.  Een enorm scala van planten gaande van cactussen tot prehistorische boomvarens.  Het zachte zeeklimaat op amper 2 km van de kust samen met de vruchtbare leembodem vormen een favorabele biotoop.  De tuin bestaat uit een aantal kamers elk met een eigen thema.  De plantschema's resulteren in schitterende kleurschema's door de seizoenen heen.  
 • In de stadsrand van Norwich, ontdek je met ons de collectie van het Sainsbury Centre for Visual Art, een openbaring aan visuele kunst die een tijdspanne van meer dan 5000 jaar overspant,  ondergebracht in een eigenzinnige hedendaagse architectuur.  Deze van oorsprong private kunstcollectie van Robert en Lisa Sainsbury begon in het interbellum.  Op een persoonlijke manier en geleid door hun goede smaak, verzamelden zij wereldwijd kunst uit alle tijden.  Na het overlijden van Sir Robert werd de collectie geschonken aan de universiteit van Norwich.  Nu is dit centrum één van de belangrijkste collecties voor modernisme in Engeland.  
 • Terugkeer naar Newmarket voor avondmaal en overnachting in Bedford Lodge Hotel.

Maaltijden inclusief: O A

Norwich Cathedral

dag
5
Rozen en borders

In Old Rectory and Mannington Gardens

Autocarrit door East Anglia naar Northamptonshire – de stilte opsnuiven in de romaans-gotische kathedraal van Ely - ontvangst en rondleiding in Old Rectory Gardens in Sudborough tussen rozen en zomerbloemen – de bloeiende borders van Mannington Gardens – overnachting in Newmarket.

Dag 5

Rozen en borders - In Old Rectory and Mannington Gardens
 • Vandaag wippen we even buiten East Anglia naar de county van Northamptonshire. 
 • In de vroege ochtend snuiven we de stilte op in de romaans-gotische kathedraal van Ely, waar de stemmen van het ochtendgezang nog naklinken in de gewelven. De kathedraal neemt toch wel een bijzondere plaats in omwille van zijn unieke achthoekige vieringtoren uit de 14de eeuw.  Een rijk gedecoreerd koor en een verfijnde Lady Chapel trekken in het interieur de aandacht.  Lokaal is ze bekend als 'The ship of the Fens', door haar prominente vorm die uittorent boven de omliggende vlakte en het waterrijke landschap.
 • En dan terug een tuinen-toppunt tijdens deze reis met het bezoek aan Old Rectory Gardens in Sudborough.  Verborgen in één van de leukste dorpen van Northamptonshire, ontvouwt deze tuin zich als een verrassing van ruimte en kleur, vorm en textuur.  Het geleende landschap van open velden biedt unieke vista's naar de horizon.  De tuin is gekend om zijn unieke collectie oude rozen, maar tegelijkertijd door haar ideaal uitgebalanceerde aanplantingen, een tuin voor alle seizoenen.  
 • Lunch in de 'snoezige vos', een landelijk gelegen pub.
 • Het namiddagprogramma biedt een bezoek aan Mannington Gardens, het landgoed van Lord en Lady Walpole, en sinds de 18de eeuw in handen van dezelfde familie.  De 15de eeuwse 'hall' vormt een historisch decor voor de moderne tuinen.  Rozen worden gecombineerd met wilde bloemen.  Het visuele karakter van de meeste tuinen wordt hier verruimd met een Sensory Garden, waar planten geselecteerd worden op basis van tast, reuk, smaak en geluid.
 • Tijdens de terugrit naar hotel is ruim de tijd om het mooie van deze dag te laten doordringen en bezinken.
 • Avondmaal en overnachting in Newmarket.  

Maaltijden inclusief: O M A

dag
6
Cambridge

De botanische tuin van de universiteit

Wandeling langs de colleges van Cambridge naar de vermaarde Botanical Garden – autocartrip naar Dover onderbroken met lunch – ferry Dover/Calais – afstapplaatsen Middelkerke/Drongen/Antwerpen.

Dag 6

Cambridge - De botanische tuin van de universiteit
 • Op amper een half uurtje rijden van onze verblijfplaats ligt het wereldberoemde Cambridge. De universiteitsstad straalt geschiedenis en traditie uit, en is bekend om zijn eigenzinnige studentenrituelen.  De dicht opeengepakte kern wordt gevormd door een cluster van historische colleges.  In de schilderachtige 'Backs' keuvelen en studeren jonge mensen in deze universiteitstuinen afgeboord door de rivier met zijn punters.  
 • Deze boeiende tuinenreis wordt hier afgerond met een bezoek aan de vermaarde Cambridge University Botanic Garden, tegelijkertijd esthetisch mooi en botanisch interessant.  CUBG herbergt een verzameling van meer dan 8000 plantensoorten uit de hele wereld.  Zo is deze tuin een wetenschappelijk centrum voor onderzoekers, docenten en studenten.  Maar tegelijkertijd is het ook een prachtige plek voor iedereen om te genieten van prachtige landschappen, uitgebalanceerde tuinkamers en het unieke karakter van elke bloem of plant.
 • Onderweg naar de ferry in de buurt van London onderbreken voor een laatste lunch.
 • 17h25 ferry Dover/Calais met P&O Ferries.
 • Vrij avondmaal aan boord van de ferry.
 • Terugreis naar Belgie langs de verschillende afstapplaatsen Middelkerke/Drongen/Antwerpen

Maaltijden inclusief: O M

Cambridge University Botanic Garden

 • 6 dagen/5 nachten
 • minimum 17/maximum 29 deelnemers
 • inbegrepen:
  •  overnachting in dubbele kamer met bad of douche en toilet in vermeld hotel of gelijkwaardig
  •  maaltijden vermeld in programma (3 lunches, 5 avondmalen)
  • vervoer met luxe autocar vanuit België: plaatsen in volgorde van inschrijving
  • ferry P&O Calais/Dover heen en terug
  • excursies en inkomgelden zoals vermeld
  • gebruik audiosysteem
  • vergoeding reisleiding, plaatselijke gidsen en chauffeur
  • BTW, dossierkosten
  • Garantiefonds Reizen
 •  niet inbegrepen: 
  • overige maaltijden, dranken aan tafel
  • eenpersoonskamer € 388,-
  • reis-, bijstands- en bagageverzekering
  • annuleringsverzekering.
 • Reisdocumenten:
  • geldige identiteitskaart of reispas
 • Deelnameprijs per persoon: € 1.745,-

AUTOCAR: plaatsen in volgorde van inschrijving

Newmarket Bedford Lodge Hotel**** , 5 nachten 

Gerd Scheelen, , Tuinenreis in East Anglia

Regelmatig krijgen wij vragen naar de gevolgen van de Brexit met betrekking tot het reizen naar het Verenigd Koninkrijk. Uiteraard is dit voor iedere inwoner van zowel de Europese Gemeenschap als in het Verenigd Koninkrijk op dit moment nog koffiedikkijken. Toch kunnen wij al een aantal aanbevelingen geven voor uw nakende trip met Cocon reizen naar UK.

Lees meer
 • Henry Moore Studios & Gardens in Perry Green
 • Flatford Mill in East Bergholt
 • Beth Chatto Gardens in Colchester
 • Helminghall Garden in Stowmarket
 • Abbey Gardens in Bury St.Edmunds
 • Old Vicarage Garden in East Rutson
 • Old Rectory Gardens in Sudborough
 • Mannington Gardens in Mannington
 • Cambridge University Botanic Garden

Wij danken je voor je interesse in het reisaanbod van Cocon Reizen.

Wij houden je houden je op de hoogte van de beschikbare plaatsen op deze reis. Voor meer informatie, aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Vriendelijke groeten,

Fabienne


Tuinenreis in East Anglia - Blijf op de hoogte

Je hebt wel interesse, maar je wenst nog even af te wachten? Wij houden je op de hoogte van de beschikbare of laatste plaatsen op deze reis. Vul alvast hier je gegevens in.

Nog vragen? Neem gerust contact met ons op.

Contactgegevens

Geïnteresseerd in deze reis?

Schrijf je in Blijf op de hoogte