logo
 • Tuinenreis Cornwall

  Het mediterrane zuidwesten van Engeland

 • Reis per ferry-autocar
 • 2 - 9 jun 2018
 • 17 tot 29 deelnemers

Natuur- en tuinreis

In het zuidwesten van Engeland tuimelt Cornwall als het ware in de Atlantische Oceaan. Ruige moorlands en een dramatische Atlantische kustlijn wisselen af met glooiende heuvels en beboste valleien. 

In de talrijke beschutte baaien sluimeren traditionele vissershaventjes. In de kunstenaarskolonies als St.Ives lieten Barbara Hepworth en de schilders van de Newlyn School zich inspireren door licht, mensen en natuur. 

Het zachte klimaat creëert subtropische tuinen aan de zuidkust. De rijke geschiedenis en de Keltische traditie getuigen in monumenten en landhuizen. De relicten van de oude mijnbouw en industrie krijgen een eigentijdse reconversie zoals het Eden Project en werden recent uitgeroepen tot werelderfgoed. 

Cornwall, pure poëzie van moeder aarde!

Landenfiches: Verenigd Koninkrijk

Reisbegeleider

Jean Van Hoof

dag
1
Heenreis tot Stonehenge

met ferry en autocar

Met autocar en via ferry Calais/Dover heenreis naar Engeland - rit door het golvende landschap van de zuidelijke counties - bezoek aan de tuinen van Titsey Place and Gardens in Oxted in county Surrey - doorreis tot Amesbury in het graafschap Wiltshire - overnachting in Salisbury nabij Stonehenge.

Meer...

Dag 1

Heenreis tot Stonehenge - met ferry en autocar
 • Opstapplaatsen Antwerpen/Drongen/Middelkerke
 • Heenreis met autocar en overtocht met ferry Calais/Dover naar Engeland.
 • Vrije lunch aan boord van de ferry.
 • Door het golvende landschap van de zuidelijke counties reis je naar Wiltshire.
 • Tijdens de namiddag bezoek aan Titsey Place and Gardens in Oxted in het graafschap Surrey, één van de oudste landgoederen in  Surrey daterend uit het midden van de 16de eeuw.  We zetten deze tuinenreis in met een wandeling door de 'walled kitchen gardens' en de Queen's Golden Jubilee Rose Garden.  Het pittoreske parkland biedt een harmonisch geleend landschap op de heuvels van de North Downs.  Vreedzaam graast de Titsey kudde, een gerenommeerd veeras in Sussex.  
 • Onderweg vertelt Jean, je gids over het landschap dat je doorkruist en het historisch kader van Cornwall.
 • Overnachting Holiday Inn Hotel Salisbury bij Stonehenge.

Maaltijden inclusief: A


dag
2
Over vroegchristelijke heiligen en koning Arthur

aan de Atlantische kust

Fikse rit richting door Dorset naar Devon - bezoek aan de unieke tuinen van Castle Drogo, een ontwerp van Sir Edwin Lutyens - de rit gaat verder naar Cornwall - het verhaal over King Arthur en Keltische heiligen in het legendarische Tintagel – een kuier door de middeleeuwse straatjes van Port Isaac – avondmaal en overnachting in een exclusief hotel in Newquay aan de kust, kamers met coastal view.
Meer…

Dag 2

Over vroegchristelijke heiligen en koning Arthur - aan de Atlantische kust
 • Rit door door Somerset en Devon naar Cornwall.
 • We onderbreken de rit aan de rand van Dartmoor, voor een bezoek aan de tuinen van Castle Drogo, een ontwerp van Sir Edwin Lutyens.  Bij de aanleg van de tuinen werd hij bijgestaan door de beroemde tuinarchitecte Gertrude Jekyll.  Deze formele tuinen zijn gekend om zijn collectie rododendron en magnolia, maar ook voor de bloemenborders met subalpiene soorten, en rozentuin.  het kasteel ondergaat momenteel belangrijke restauratiewerken.  We bezoeken enkel de unieke tuinen.
 • Het verhaal over King Arthur en Keltische heiligen in het legendarische Tintagel.
 • Wandeling tussen de vissershuisjes van Port Isaac, waar zeelui plaats maakten voor toeristen.
 • Overnachting in The Headland Newquay, een prestigieus viersterrenhotel, schitterende gelegen in Newquay aan de Atlantische Oceaan.

Maaltijden inclusief: O 

dag
3
De kunstenaarskolonie St.Ives

tuinen en kusten op Lizard Peninsula

Tussen boccages en kleine dorpen naar de zuidkust op het schiereiland Lizard - wandeling aan Mullion Cove, een kust beschermd door de National Trust - bezoek aan Bonython Estate Garden, een unieke creatie van Richard en Sue Nathan en filmset voor Poldark - een kuier door de sfeervolle vissershaven van Porthleven - van zuid naar noord naar St.Ives – bezoek aan de kunstgalerij Tate Gallery St.Ives en het museum met beeldentuin van Barbara Hepworth, beide met plaatselijke gidsen – via een spectaculaire kustroute terug naar Newquay voor overnachting.
Meer…

Dag 3

De kunstenaarskolonie St.Ives - tuinen en kusten op Lizard Peninsula
 • Tussen boccages en kleine dorpen steek je door Cornwall naar de zuidkust op het schiereiland Lizard.
 • Wandeling op eigen tempo aan Mullion Cove, kusten en rotsachtige eilanden beschermd door de National Trust.
 • En verdoken achter hoge hagen ligt een oord van Eden. Bonython Estate Garden is de unieke creatie van Richard en Sue Nathan. Als binnenhuisarchitecte en afkomstig uit Zuid-Afrika, creëerde Sue hier een uniek kleurenpalet en een harmonieuze vormenrijkdom rond haar 18de eeuwse landgoed. Het landgoed komt je misschien wel bekend voor als filmset voor de historische televisiereeks Poldark.
 • Gelegenheid voor vrije lunch in het vissershaventje van Porthleven. Scheepswrakken spoelden hier aan.
 • Rit naar St.Ives, idyllisch gelegen aan de Atlantische Oceaan en kunstenaarskolonie sinds begin 20ste eeuw. Met plaatselijke gidsen breng je een bezoek aan het museum en beeldentuin van Barbara Hepworth en Tate St.Ives, een afdeling van het gelijknamige beroemde museum in London.
 • Via een mooie kustroute terug naar Newquay voor overnachting.

Maaltijden inclusief: O A

dag
4
Eden en Heligan

tuinconcepten van Tim Smit rond St.Austell Bay

Geografische rondrit door het ontginningsgebied van porseleinaarde – het Eden Project, een wereldprimeur voor tuin- en landschapsarchitectuur in een voormalige kleiput – bezoek aan Fowey, gegroeid rond de schrijfster Daphne du Maurier - ontdekkingstocht door de Lost Gardens of Heligan, een verloren gewaand paradijs dat nieuw leven werd ingeblazen – overnachting in Newquay.

Meer…

Dag 4

Eden en Heligan - tuinconcepten van Tim Smit rond St.Austell Bay
 • In Cornwall wordt nog steeds ‘China Clay’ ontgonnen. Dit achterland aan de kusten van Cornwall wordt getekend door waterplassen, waar Kaolien klei ontgonnen werd als porseleinaarde sinds de 18de eeuw.
 • Bezoek aan Eden Project, een wereldprimeur voor tuin- en landschapsarchitectuur. In een voormalige kleiput wordt de site gedomineerd door twee ‘biomes’, waarin de plantengroei van tropische en mediterrane klimaatgordels wordt geïmiteerd. Het is een tuinconcept met een mondiale boodschap van Tim Smit.
 • Fowey heeft een exclusief toeristisch karakter verworven, dankzij het erfgoed van romanschrijfster Daphne du Maurier. Het jaarlijks literaire festival, herinnert aan de schrijverskolonie die zij rond haar verzamelde in de 19de eeuw.
 • Vlakbij liggen The Lost Gardens of Heligan, een verloren gewaand paradijs. De oorspronkelijke tuinen dateren reeds uit de 16de eeuw. De verwaarloosde tuin werd begin jaren 90 in zijn oude glorie hersteld door de Nederlander Tim Smit. Nu één van de belangrijkste botanische collecties van Engeland.
 • Terugkeer naar Newquay voor overnachting.

Maaltijden inclusief: O A

dag
5
Land's End

De teen van Engeland

Rit naar het uiterste westpunt van Engeland – stop in het schilderachtige dorpje Zennor - de relicten van de oude mijnindustrie aan de desolate noordkust van het schiereiland – een kijkje bij het toeristische Land’s End, het meest westelijke punt van Engeland – bezoek aan het unieke Minack Open Air Theatre - uitwaaien aan Porthcurno Beach –  stop bij St.Michael’s Mount, een middeleeuwse priorij op een eilandje bij Marazion - overnachting in Newquay.

Meer....

Dag 5

Land's End - De teen van Engeland
 • Rit naar het uiterste westpunt van Engeland bij Land’s End.
 • We starten de dag in het dorpje Zennor, de ideale set voor een romantische film met een watermolen, een pub en een middeleeuws kerkje.
 • We volgen de desolate noordkust langs uiterst smalle wegen. Na iedere bocht ontvouwt zich een nieuwe zichtkaart. Boortorens en fabrieksschouwen zijn stille getuigen van een bloeiende mijnontginning in het verlaten moorland.
 • Op het meest westelijke punt van de Engelse Mainland staan we oog in oog met de Atlantische Oceaan. Wanneer we abstractie maken van de toeristische industrie rondom ons, is het een betoverende plaats waar de heidelandschappen en rotskusten zich in zee storten bij het gekrijs van de meeuwen en de sierlijke vlucht van de Jan-van-Genten.
 • Porthcurno Beach is een kleine zandstrand geprangd tussen hoge zandsteenkliffen. Terwijl we genieten van deze prachtige omgeving, worden we in kleine groepjes met minibusjes naar het Minack Open Air Theatre gebracht boven op de klifrand.
 • Ook Cornwall heeft zijn St.Michael’s Mount of Mont St.Michel. De middeleeuwse priorij op het minuscule eilandje werd met de dissolution omgevormd tot het landgoed van de familie St.Aubyn. Vanuit de kustplaats Marazion heb je de ideale spot voor een foto op dit eilandje.
 • Overnachting in Newquay.

Maaltijden inclusief: O A

dag
6
Vissershavens en landgoederen

in het noorden van Cornwall

Rit langs Bedruthan Steps and Carnewas, een beschermd kustlandschap ten noorden van Newquay – pauze in Padstow, een culinair eldorado ontstaan rond het gastronomisch concern van topchef Rick Stein – langs het schilderachtige Watergate Bay verder landinwaarts - bezoek aan Lanhydrock House, een Victoriaans landhuis omgeven door een glorieus parklandschap – slenteren door Crantock met surfstranden, Normandische kerk en teahouses - overnachting in Newquay.
Meer…

Dag 6

Vissershavens en landgoederen - in het noorden van Cornwall
 • De National Trust zorgt ervoor dat het toerisme niet de hele kust in beslag neemt. Een uniek beschermd landschap zijn de kusten van Bedruthan Steps and Carnewas.
 • Padstow groeide de laatste tien jaar dan weer uit tot een gastronomisch concern onder impuls van topchef Rick Stein. Zijn 4 restaurants in Padstow, vormden de spin-off voor gastenkamers, kookboeken, cooking classes en kookprogramma’s op TV.
 • We volgen verder de magnifieke kustroute langs Watergate Bay.
 • Landinwaarts ligt Lanhydrock House. We brengen een bezoek aan dit Victoriaanse landhuis omgeven door een glorieus parklandschap met een middeleeuws kerkje als naamgever en decor.
 • En net voorbij Newquay, geliefd bij surfers, ligt Crantock, authentiek bewaarde cottages rond een Normandische kerk.
 • Overnachting in Newquay.

Maaltijden inclusief: O A

dag
7
Bodmin en Dartmoor

moorlands en heidevelden

Door de moorlands van Bodmin reizen we naar Buckland Abbey, een 13de eeuwse cisterciënzerabdij die na de dissolution de residentie werd van Sir Francis Drake – rit door het desolate landschap van Dartmoor National Park, waar pony’s grazen tussen heide en varens – na de lunch bezoek aan het kathedraalstadje Exeter - doorreis door Dorset en Somerset naar Stonehenge bij Salisbury voor overnachting.

Meer…

Dag 7

Bodmin en Dartmoor - moorlands en heidevelden
 • Door de zompige heidevelden van Bodmin Moor vangen we terugreis aan.
 • Op de grens tussen Cornwall en Dartmoor houden we halt voor een bezoek aan Buckland Abbey. Deze 13de eeuwse cisterciënzerabdij werd na de dissolution door Henry VIII geschonken aan Richard Grenville, die het op zijn beurt verkocht aan Sir Francis Drake. Deze laatste was vertrouweling van Elisabeth I, admiraal in de strijd tegen de Spaanse Armada, politicus, ontdekkingsreiziger en slavenhandelaar. De geïsoleerde ligging accentueert de architecturale schoonheid, dat een uniek kader vormt voor de mooie tuinen.
 • En vervolgens klimmen we naar het Nationale Park van Dartmoor, waar we bij een klaterende beek en twee stenen bruggen onderbreken voor de lunch.
 • We maken een wandeling door het kathedraalstadje Exeter, gelegen aan de rivier de Exe.  De strategische ligging werd was door de hele geschiedenis  basis voor verovering, verdediging en verwoesting.  Daarom zijn de gemarkeerde bladzijdes in haar geschiedenis de Romeinse tijd, de vroege middeleeuwen onder koning Alfred de Grote, de Normandische veroveringen in de 11de en de burgeroorlog in de 17de eeuw.  Het centrum van de stad heeft zwaar geleden onder bombardementen van de Luftwaffe , maar de historische kathedraal staat nog altijd overeind.
 • Door het golvende landschap Dorset en Somerset gaat de tocht terug naar Stonehenge op Salisbury Plain, waar we halt houden voor overnachting.

Maaltijden inclusief: O M A

dag
8
Stonehenge

Terugreis

Bezoek aan de wereldberoemde archeologische site van Stonehenge – terugreis naar Dover, onderbroken met een laatste lunch – ferry Dover/Calais – rit naar België via de verschillende afstapplaatsen.

Meer…

Dag 8

Stonehenge - Terugreis
 • Bij het ochtendkrieken worden we verwacht in Stonehenge. We nemen een kijkje in het moderne bezoekerscentrum met achtergronden, theorieën en archeologische objecten. Een busje brengt je naar de cirkel van standing stones, majestueus ingeplant in het desolate landschap van Salisbury Plain.
 • De terugrit naar Dover wordt onderbroken met een gezellige laatste lunch.
 • Ferry Dover/Calais met gelegenheid voor vrij avondmaal aan boord.
 • Reis naar België langs afstapplaatsen Middelkerke/Drongen/Antwerpen.

Maaltijden inclusief: O M

 • 8 dagen / 7 nachten 
 • minimum 17 / maximum 29 deelnemers 
 • inbegrepen
  • overnachting in dubbele kamer met bad of douche en toilet in vermelde hotels of gelijkwaardig
  • bagageservice in de hotels voor 1 stuk per persoon
  • maaltijden vermeld in programma (2 lunches, 7 avondmalen)
  • vervoer met luxe autocar vanuit België
  • ferry P&O Calais/Dover heen en terug
  • excursies en inkomgelden zoals vermeld
  • gebruik audiosysteem
  • vergoeding reisleiding, plaatselijke gidsen en chauffeur
  • BTW, dossierkosten, Garantiefonds Reizen 
 • niet inbegrepen
  • overige maaltijden
  • dranken aan tafel
  • eenpersoonskamer € 405 pk
  • reis-, bijstands- en bagageverzekering, annuleringsverzekering. 
 • Formaliteiten: Geldige identiteitskaart.
 • Deelnameprijs per persoon: € 2.342,-

Amesbury, Holiday Inn Salisbury-Stonehenge****,  eerste en laatste nacht.

Newquay, The Headland Cornwall****, kamers met coastal view, 5 nachten.

Tuinen in dit programma: 

Wat biedt Cocon Reizen meer...

 • Je verblijft 5 nachten in het elegante Headland Hotel**** in Newquay in kamers met Coastal View en sublieme gastronomie, een echte verwennerij.
 • Je bezoekt een aantal toonaangevende tuinen in Cornwall, algemeen gekend bij tuinliefhebbers over heel Europa, en onderweg ook Titsey in Surrey en Drogo in Dartmoor.
 • Je reis in een luxe-autocar vanuit België met comfortabele overnachtingen op heen- en terugreis.
 • Jouw gids en reisleider is Jean Vanhoof, tuinkenner algemeen gekend van tuinproprogramma 'Groene Vingers' en Dobbit TV, alsmede auteur van verschillende tuinboeken.


Wij danken je voor je interesse in het reisaanbod van Cocon Reizen.

Wij houden je houden je op de hoogte van de beschikbare plaatsen op deze reis. Voor meer informatie, aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Vriendelijke groeten,

Fabienne


Tuinenreis Cornwall - Blijf op de hoogte

Je hebt wel interesse, maar je wenst nog even af te wachten? Wij houden je op de hoogte van de beschikbare of laatste plaatsen op deze reis. Vul alvast hier je gegevens in.

Nog vragen? Neem gerust contact met ons op.

Contactgegevens

Deze reis is helaas reeds vertrokken.

Ontdek onze andere reizen