logo
  • East Anglia, een waar gebeurd verhaal - Hugo De Prins

Waar gebeurd verhaal...

Omdat tuinen niet naar ons komen gaan wij naar de tuinen.

En zo geschiedde het, we maken onze zoveelste tuinreis en ditmaal met reizen Cocon naar East-Anglia.

Tijdens een gezellige busreis langs de glooiende smalle wegen en genietend van het landschap komt er plots een A4 je aangedwarreld. Er stond een foto op van een schilderij , niet zo maar een schilderij maar eentje van de bekende landschapsschilder John Constable.  Geboren: 11 juni 1776, East Bergholt, Verenigd Koninkrijk. Overleden: 31 maart 1837, Londen, Verenigd Koninkrijk.

Het schilderij was zijn bekend werk De hooiwagen (Engels: The Hay Wain) geschilderd in 1821.

Waarom dit A4-tje in de bus de ronde deed kwamen we gauw te weten, onze eerste stop is een bezoek aan de plaats waar het schilderij werd geschilderd, volgens onze gids nog volledig in dezelfde staat. Hallo zeg dat willen wel zien.

Al stappend er naartoe begin ik als amateur fotograaf al te dromen.Ik wil daar zeker foto’s maken maar hoe ga ik dat aanpakken, welk standpunt ga ik kiezen, hoe zal het licht staan en is het wel allemaal zoals 200 jaar geleden. Het was een openbaring als we ter plaatse waren, voor mij had het iets mystiek.

Ik zag in mijn gedachte de schilder zitten, ja het moet daar ergens geweest zijn, zo had hij de juiste lichtinval en kon hij het landschap best in beeld brengen. Daar zat hij dan op een houten bankje met voor hem een schildersezel en naast hem zijn kleurenpalet, verftubes en penselen.

En daar stond ik dan op dezelfde plaats 200 jaar later niet met een schildersezel en penselen maar met een digitaal fototoestel. De juiste instellingen, goed belichten en klikken maar. Ik had er nog uren kunnen doorbrengen maar niet iedereen had dezelfde mening dus verder, terug de bus in.

De rest van de dag en de verdere reis trouwens was zo boeiend dat ik er verder geen aandacht meer aan schonk, alhoewel in een onbewaakt moment, kwam het beeld me telkens weer voor de geest. Er was iets dat nog moest gebeuren het voelde zo aan. Terug thuis, en dat is het eerste wat ik altijd doe, is de foto’s op de computer inladen om ze verder te bewerken..

En daar is John Constable terug en ineens weet ik het. Ik zoek en vind het schilderij op internet terug en kan het downloaden.

En dan gebeurt er iets wat ik niet had verwacht iets magisch. Ik leg, dank aan de software van vandaag, de twee beelden over mekaar. En wat gebeurt er de twee beelden vloeien zomaar naadloos in mekaar, het verleden en het heden zijn één beeld geworden

Hoe prachtig is dat. Te straf om waar te zijn, zoals je ziet op de beelden hieronder.

Groeten en tot de volgende

Hugo

Foto's Hugo De Prins