logo
  • Een verhaal over IJsland - Luc en Lieve Inghels

IJsland
05 april 2020

IJsland 2016.  Onze eerste reis met Cocon dateert van 2011.

Via de website hadden we gezien dat IJsland op het programma stond. Na inschrijving werden we door Gerd gecontacteerd en aan een screening onderworpen, Lieve en ik werden toegelaten. Bleek dat vele medereizigers elkaar reeds kenden en er maar sporadisch nieuwe gezichten opdoken, Lieve en ik dus. Tot 95% van onze klanten zijn “repeaters”, zei Gerd, en wij waren dus de 5% nieuwe …Bij “repeaters” moest ik onwillekeurig denken aan een tekst op een weideafsluiting in Zuid-Afrika : “ Trespassers will be shot, repeaters will be shot again “.  Gelukkig was dat hier niet het geval, en ondertussen behoren we ook tot de 95% …

Dus in 2016 vertrokken we opnieuw naar Ijsland, met fleece, muts, handschoenen en stapschoenen.

Op het programma: voornamelijk het noordwestelijke deel met zijn fjorden en bergen.

Het was vijf jaar geleden en het toerisme had een hoge vlucht genomen. De luchthaven lag nog op dezelfde plaats, maar was grondig gewijzigd en verbouwd. Het weer zat mee en het was beduidend minder koud dan in 2011, ook naar IJslandse normen.

Eerste overnachting met uitzicht op de Hvalfjordur. In juni vrijwel altijd klaar is, je hoeft dus geen tijd te verliezen met slapen als je niet wil en je kan tot laat in de avond foto’s maken.

De dag nadien stond een aparte beleving op het programma : een wandeling in de gletsjer. Zeker zo indrukwekkend is het landschap errond : bergen, sneeuw en een beek met smeltwater en dit alles in een panorama van 360 graden. Er staat niks, geen huis nog minder een boom en omdat er niks staat is het juist zo mooi.

Het noordwestelijke deel is nog minder bevolkt, anderzijds wonen er een aantal mooie vogels. We rijden richting Patricksfjordur, een van de oudste handelsposten van het land. Nadien volgen we de Arnalfjordur.

Ondertussen hebben we het noordwestelijke deel verlaten en rijden we door het noorden van het land, dat niet minder indrukwekkend is. We overnachten ook in Siglufjordur (wat in 2011 niet mogelijk was wegens geen hotel). De zon was nog laat van de partij en er was evenmin een rimpeling op het water. (Het hotel is nog voorgekomen in een Ijslandse politiereeks)

We verkennen nog de indrukwekkende watervallen Godafoss en Dettifoss, het schiereiland Langanes, en de warmwaterbronnen in Namarskand. Uiteindelijk komen we ook in Thingfellir, plaats van het eerste parlement in Ijsland.

Luc Inghels en Lieve Geeraerts