logo
  • Verrassend Slovenië, tussen wildernis en elegantie - Denise Rommes

Verrassend Slovenië – tussen wildernis en elegantie

In oktober 2018: 9 dagen Slovenië. Met een Italiaanse bus en chauffeur Omar begint onze reis van de luchthaven van Ljubljana naar de regio Gorenjska. Een bezoek aan de unieke kerk Sveta Maria te Crngrob en een bezoek aan Skofja Loka, één van de mooiste middeleeuwse stadjes van Slovenië is een goede start om deze reis te beginnen.

Ons eerste hotel Château Lambergh, gelegen in het heuvelland in de omgeving van Bled is een schot in de roos. Van daaruit brengt de bus ons naar Bohinj en Bled in het Nationaal Park Triglav. We bezoeken het kasteel van Bled, varen met een bootje naar het Maria eiland, luiden er zelfs de klok en maken een wandeling langs het meer. Na de lunch stijgen we met een zweeflift naar Vogel, vanwaar we een schitterend panorama hebben op het meer van Bohinj en de Julische Alpen. Op de terugweg is de Johanneskerk van Ribcab een stop waard, en al zeker als de toffe pastoor ons persoonlijk opwacht.

Na twee overnachtingen te Bled reizen we naar Kamnik en Velika Planina in de Savinja alpen. Na een stadswandeling in Sutna brengt de gondel en de zetellift ons naar de hoogvlakte van Velika Planina. Na de lunch wandelen we over bergweiden naar authentieke herdershutten. Wat een verrassing, het waren niet zomaar herdershutten maar een uniek landschap met een herdersdorp. De dag afsluiten doen we in het ministadje Radovljica, centrum voor bijenteelt.

De volgende dag staat er een schitterende excursie in de Julische Alpen en de vallei van de Soca op het programma. In de regen met 50 haarspeldbochten over de Vrsicpas naar Bovec. Proficiat aan Omar de chauffeur. Onderweg bezoeken we een Russische kapel, die herinnert aan de gruwelen van WO 1. Door het slechte weer wordt de natuurwandeling na de lunch vervangen door een bezoek aan het Korabibmuseum. We laten het niet aan ons hart komen en genieten ’s avonds van het gezellige hotelletje Mangart in Bovec. De volgende morgen is het enkel nog zwaarbewolkt en onze natuurwandeling van de dag voordien gaat in gezelschap van de wolken naar de machtigste waterval van Slovenië. De Boka. Het water klettert hier 106 meter naar beneden.

Na de wandeling vervolgen we onze rit zuidwaarts. We bezoeken het voormalige Partizanen hospitaal in Franje bij Cerkno. Een onvindbaar hospitaal in de Pasicakloof. En het is inderdaad onvindbaar. Een klein bordje aan een boom wijst de richting van een paadje te midden van de bomen en na een fikse wandeling bereiken we ons doel. Een unieke en interessante getuigenis van wereldoorlog II, die al meer dan een halve eeuw voorbij is. Als ergens de grootsheid van het Joegoslavische partizanen verzet nog voelbaar is, dan is het hier.

Na een wandeling door het oude centrum van Koper bij de Adriatische kust vervolgen we onze reis naar de badplaats Portoroz waar we twee nachten logeren in het prestigieuze Kempenski Palace hotel. Vanuit het hotel bezoeken we de kerk van de Heilige Drie-Eenheid in Hrastovle, befaamd om zijn volledige cyclus Romaanse fresco’s.

Langs een schilderachtige route en de zoutpannen van Secovlje, bezoeken we Piran, veruit de mooiste stad aan de Sloveense kust. In Piran wacht ons een heerlijke vis lunch en een zeer interessante stadswandeling.

En dan, de volgende dag in de voormiddag het bezoek aan Lipica, de heimat van de beroemde Lipizanerpaarden. Indrukwekkend en onvergetelijk. De lunch die we na het bezoek voorgeschoteld kregen van Cocon zal altijd in ieders geheugen blijven.

’s Namiddags dalen we af in de wonderlijke wereld van de karstgrotten van Postojna. Unesco werelderfgoed.

De reis loop ten einde en we keren terug naar Ljubljana en verkennen er de hoofdstad van Slovenië.

Op de terugweg wandelen we door Metelkova, een hippie buurt in een voormalige kazerne. In groep bezoeken ok maar zeker niet alleen.

Op de laatste dag voor onze terugvlucht genieten we van een ochtendwandeling in het stadspark Tivoli, stoppen we nog in Kranj, en organiseert Cocon een heerlijke afscheidslunch, het landgoed Brdo, een voormalig buitenverblijf van Tito.

Het was weer eens een prachtige reis, bedankt Cocon, bedankt Gerd.