logo
  • Weimar en Dresden - Denise Rommes

Duitsland
28 april 2020

In oktober 2016 gingen we naar Dresden & Weimar, het voormalige Oost-Duitsland. Via Nederland en het Duitse Rührgebied bracht de Korenbloem ons naar de Alstadt van Eisdenach in Thüringen. We bezochten de Altstadt met het Bachhaus en de Wartburg, een kasteel op een 441 meter hoge heuvel boven de stad Eisenach. 

En dan ging het naar Weimar, de stad van dichters en musici. Op ons programma het historische centrum (Unesco werelderfgoed) het Goethehaus en de Zwiebelmarkt (uienmarkt) een volksfeest zo bont als de herfst die een jaarlijkse traditie is sedert 1653. Een stop in Buchenwald doet de groep stil worden en dan een stadswandeling in Arnstadt de stad van Johan Sebastian Bach.

Vooraleer in Dresden aan te komen brengen we een bezoek aan de porselein fabriek te Meissen. De grondstoffen voor dit wereldberoemde witte porselein worden in de omgeving gevonden. En dan Dresden, de hoofdstad van de Duitse deelstaat Saksen. Veel van de gebouwen die je ziet zijn in het verleden bijna geheel verwoest geweest, waarna ze opnieuw opgebouwd of hersteld werden. Ondanks het prachtige programma wil ik hier nog wel eens terug komen. Indrukwekkend is de heropgebouwde Frauenkirche, sedert 30 oktober 2005 weer in gebruik. Nog meer indrukwekkend was het verhaal van de plaatselijke gids, hij deed bij meerdere van ons de ogen vochtig worden. 

Terug huiswaarts brengen we nog een stadsbezoek aan Erfurt en stoppen we bij de abdij van Hersfeld, die bestond van 769 tot 1606.