logo
  • Blog prospectie Noorwegen

Noorwegen Noorwegen
03 augustus 2023

Dag 1 en 2: heenreis tot Kristiansand

Donderdag 3 augustus

1200 km over anderhalve dag. Snelwegen vreten en files doorstaan. Een hotelletje in Aaberaa net over de grens in Denemarken met een heerlijk bed en dito avondmaal.

De colonnes campers en caravans die we kruisen, stemmen me hoopvol. Blijkbaar is de vakantiepiek in Noorwegen voorbij. Aangekomen in Hirsthals in Jutland moet ik mijn mening herzien. Een allegaartje van campervans, motorhomes in alle maten en kleuren, originele en omgebouwde, retro en gloednieuwe.

En tussen de wachtrijen lopen de toeristen verwachtingsvol naar hun Noors avontuur. Sommigen halen blijkbaar al sinds decennia dezelfde trekkersbroek en hemd boven. Een Nederlander kruipt bovenop zijn gammele Defender, voorzien van daktent. Hij moet zo nodig aan de antenne sleutelen. Een jong Duits stel komt met een indrukwekkende unimog opgereden. Hij stapt uit en geeft zich een ‘houding’ door doelloos in één van de legergroene bakjes te rommelen. Zij neemt een stoere pose op de ladder naar het dak.

Naast ons parkeert een hybride toyota met een echtpaar veertigers, waar we onmiddellijk een vriendelijk oogcontact mee hebben. Weer bij een andere halen moeder en dochter de mountainbike van het fietsrek en zetten de tweewieler binnen. Wellicht levert het toegeklapte rek een betere prijs op de ferry.

De overtocht van 2,5 uur naar Kristiansand. De slaatjes en broodjes zijn uitverkocht. We zwoegen met de hamburger op een tafeltje van 20 bij 30 cm. Het lukt ons om onze jeans te sparen voor barbecuesaus en schijfjes tomaat en komkommer die hun eigen weg gaan.

Een telefoontje naar een camping iets in het binnenland, leert ons dat wellicht alles vol zit. Daarom onze toevlucht op de website ‘Park4Night’. En dat is onmiddellijk raak. We houden de deuren angstvallig gesloten voor de midges. Een avondwandeling rond een meertje, wellicht een kettlehole van de ijstijden (nvd…de geograaf) En we genieten van de stilte. Morgen begint de verkenning van het zuiden van Noorwegen.