logo
  • Ik wil terug naar Jutland reizen

Denemarken Denemarken
28 november 2021

ik zit al een veertien dagen te kijken naar alles wat Cocon aan aanbiedingen heeft : 'k heb er mijn documentatie van Jutland-Denemarken nog eens bijgehaald , mijn persoonlijke aantekeningen. 'k Wéét het dus al een poosje: IK WIL WEER MEE naar Jutland en de rest … ik weet het al een paar jaren , dat ik terug daarheen wil … naar de ongelooflijk mooie scheiding tussen Kattegat en Skaggerak , de Steen van Jelling, de runen, de man en het meisje in de glazen kooien in Silkeborg en zoveel oer-oude geschiedenis.

Ik wil terug naar de impressionisten en het ongelooflijk licht van de schilders, die me méér raakten dan het luminisme van de Fransen ooit, de musea in Aarhuus en.... God , ik wil die beeldjes nog eens terugzien van Belgische gebroeders d'Haese , Roel en zijn broer. Weet je , ik kreeg in de poësis les van de echtgenote van Roel d'Haese, de schrijfster Loeki Zvonik. Maar dat wist ik toen allemaal nog niet. Het fantastisch lichtende van die kolonie schilders daar bij die ongelooflijke stranden.

Ik heb toen ontzettend veel en leerrijks opgestoken, van jou , over geologie, gesteenten, manieren waarop bomen bogen, archeologie ook … en de vorming van de aarde . HEEL ERG BEDANKT voor zoveel kennis te hebben overgedragen, zo rijk ben ik geworden.

Heb al zoveel gelezen over de Vikingen. 't Mooiste van al vond ik nog de Runensteen van Jelling en de grafheuvel van Koning en wat hij voor zijn vrouw schreef. Dat prachtige witte kerkje met die communicanten, als bruiden uitgedost: dat vergeet ik nooit meer.

Zo genegen, en dankbaar ook, voor alle schoons dat me door Cocon te beurt viel!

Rose-Anne