logo
  • La Loire, fleuve princesse

Frankrijk
31 januari 2020

La Loire, fleuve princesse, grillig en capricieus, traag stromend over zand en rots, een feest voor zilverreigers en sternen, van bron tot monding helemaal in Frankrijk. Een mythe!

Kom en vaar zachtjes mee met l’Amarante et la belle Adèle.

Ervaar de rivier en geniet van al haar natuurpracht, puur en onbedorven.

Nergens zijn de luchten lichter, de wolken hoger, de populieren uitbundiger.

Hier vindt de ziel rust.

Et les châteaux! Waar vind je fraaier exemplaren? Robuust of romantisch, met pronkerige peperbustorentjes of statige schoorstenen, met zeeën van ruimte, geheime gangen …

Kijk uit vanop het terras waar de laatste Valois de zon zagen ondergaan. ‘Ainsi Blois vous est conté’: in een excentriek klank- en lichtspel worden drama, conflicten en geheimen pakkend realistisch gebracht in een totaal nieuwe scenografie. Ronsard wordt verliefd op la belle Cassandre - ‘Mignonne, allons voir si la rose…’

Het charmante Azay-le-Rideau - ‘een door de Indre geslepen diamant’ (Balzac) – bewondert zichzelf in het water van zijn slotgracht.

Laat me je voorlezen uit de turbulente liefdesroman van het lieflijke Chenonceau … echtgenotes en maîtresses, les secrets de lit de Diane de Poitiers et Catherine De Medici.

Als je snel duizelig bent, vermijd dan de ingenieuze trap van Chambord maar ga op zoek naar de kleine salamander, symbool van François I.

Beleef historische en amoureuze momenten… Jeanne D’Arc en Voltaire … spannende stories in het stoere Sully-sur-Loire.

Je denkt dat ‘selfies’, een nieuw fenomeen zijn? Bewonder er 300 in de galerij van Beauregard en vergeet niet te kijken naar de azuurblauwe zoldering.

In Cheverny kuieren we met kapitein Haddock door het mooie landdomein en in Ussé neemt prince Charming je mee op zijn witte paard. Er was eens … Doornroosje. Ze leefden nog lang en gelukkig…

Groene creaties, ontsproten aan de rijke verbeelding van internationaal vermaarde hedendaagste kunstenaars op het tuinenfestival in lustslot Chaumont, inspireren ons.

Laten we ingetogen een bloem leggen op het graf van meesterbrein Leonardo in het koninklijke Amboise en genieten van de eeuwige magie in de renaissancetuinen van Villandry.

Na dit kastelenbad duiken we met zijn allen in de boeiende wereld van Le Cadre Noir, heiligdom van Franse paardrijkunst in Saumur en beleven er een zinderende ervaring.

In de geplaveide straatjes van Montrichard, Candes-Saint-Martin … horen we de kerkklokjes luiden …‘les plus beaux villages de France’ … en in Saint-Benoît-sur-Loire, verscholen in een meander van de Loire, ontmoeten we frère Joseph, de heilige Benedictus en Max Jacob.

Sancerre, Vouvray, … matchen prima met vis uit de Loire, rillettes et rillons, geitenkaasjes. Je valt met je neus in de boter bij de aimabele chef van de Auberge du XIIième siècle in Saché. Terwijl Balzac over onze schouder gluurt, smullen we van een heerlijk menu.

Tours! Ambiance op de Place Plumereau. Ecoutez les conversations …

“Leur langage est le plus pur français, sans lenteur, sans vitesse, sans accent; le berceau de la langue est là, près du berceau de la monarchie.” (A. De Vigny)

“De Loire, een land van lachen en nietsdoen”, schamperde Michelet, de postrevolutionaire historicus die het niet zo op had met koningen.

Et alors? On se la coule douce dans le pays de la Loire. Et nous, on aime ça!