logo
  • Mull, Iona, Islay en Jura - Luc en Lieve

We zijn naar de Binnen-Hebriden getrokken: Mull, Iona, Islay en Jura.

We vertrokken op maandag 17 mei 2019 in Antwerpen, gepakt en gezakt; gezakt vooral want we konden geen valies meedoen daar we met een kleine bus reden. De wegen zijn op die eilanden erg smal en met een 'normale' bus zou het niet lukken.

Eerst naar IJmuiden en vandaar de nachtferry naar Newcastle-upon-Tyne, en dan aan de linkerkant van de weg helemaal tot aan de andere kant van Engeland.

In Oban de ferry naar Mull, de haven uit en aan de eerste lichttoren linksaf ....

Dan nog een klein ritje naar Tobermory, ja ik weet het, wie vindt die namen uit.

Hotelletje en restaurant met zeevruchten en een flesje sauvignon blanc, er zijn slechtere manieren om je dag af te sluiten.

‘s Anderendaags : regen! Op het programma boottochtje naar een onbewoond eiland, wandeling en picnic. Op het onbewoonde eiland woonden dan toch de papegaaiduikers. De mannen van de boot hadden er goede hoop op; volgens hen zou de zon schijnen bij de papegaaiduikers.  Hoe ze het gedaan hebben weet ik niet, maar de voorspelling kwam uit.  Aangename wandeling, en veel vogels gezien. 

Nadien gaat de boottocht verder naar een eiland met spectaculaire basaltrotsen. Die hadden zich voor de gelegenheid allemaal mooi op een rij naast mekaar geplaatst.

Vanuit Tobermory gaat het over de enige andere weg van het eiland richting Iona. Aan de ferry moeten we de bus achterlaten en te voet met pak en zak op de boot en verder naar het hotel. Gelukkig lag dat op wandelafstand! Typisch Engels hotelletje, mooi uitzicht op de zee en een leuke kamer. Ook hier lekker gegeten en wijntje gedronken.

Het weer is ondertussen veranderd: mooi blauw en hier een daar een wolk. We gaan direct foto’s nemen van de abdij want morgen staat de zon anders en nu schijnt ze nog! De dag nadien bezoek aan de abdij en nadien wandeling naar een afgelegen strand. Onderweg picnic!

Gepakt en gezakt vinden we onze bus terug, en via de ferry terug naar Oban, dan een volgende ferry naar het eiland Islay. Ja, je kan zeggen we hebben bijna evenveel gevaren als met de bus gereden. Mooi hotelletje gevonden in Port Charlotte, kamer met uitzicht op de vuurtoren. Ik dacht van regelmatig een lichtstraal door de kamer te zien zwiepen, niks van dit : een klein gloeilampje moest de zaak klaren....

Schapen, hooi maken en gerst telen dat zijn zo een beetje de activiteiten op Islay. En ook met hun boot achter de vissen aanzitten. Gerst telen voor de whisky. Ik ben daar niet zo’n grote kenner van en dacht: we zien wel wat er van komt. Wij binnen bij Laphroig, uitgebreide rondleiding en ook proeverij. Gezien het toch bij in de prijs zat heb ik mij opgeofferd en ook Lieve haar part opgedronken. Deze proeverij viel eigenlijk best mee, vooral de laatste ... Nadien zag ik ook de prijs : 81 pond....

Het laatste eiland, Jura : we wachten op de ferry ... Opschudding , de mensen van de ferry laten weten dat onze bus wel op de ferry kon maar er niet af gezien de steile helling aan de andere kant bij extra laagtij. Weer gepakt en gezakt te voet de ferry op. Aan de overkant stond toevallig een 'lijnbus', die heeft de reisleider dan gekaapt om naar ons hotel te rijden.

De whiskyfabriek stond naast het hotel, we dachten dat er een rechtstreekse leiding lag naar de plaatselijke pub... De dag nadien : boottochtje. Een zodiak waar je op een stoeltje zit als op een paard. Extra jas en handschoenen werden verstrekt en waren nodig. Gelukkig had ik mijn muts nog mee, anders was mijn haar helemaal in de war. Zeehonden gespot, maar die beesten hadden een break en bewogen niet.  Uuiteindelijk bestemming een whirlpool ontstaan waar twee zeeën zo een beetje bijeengekomen. Het weer was kalm en de zee ook, dus van de whirlpool was weinig te zien. Ik denk dat er een beetje wind moet zijn voor meer spektakel! Op Youtube staan er woelige filmpjes van Corryvreckan Whirlpool

De volgende dag gaat het terug richting vasteland, een ritje doorheen Schotland en daarna de ferry op terug richting IJmuiden.

Voilà, hiermee hebben jullie toch een idee van wat we allemaal weer hebben uitgespookt .


Luc en Lieve Inghels - Geeraerts