logo
  • ‘Respirer Paris, cela conserve l’âme.’ (Victor Hugo)

‘Respirer Paris, cela conserve l’âme.’ (Victor Hugo)

Parijs is een mondiale woelige mengstad waar honderden talen wonen en minstens evenveel geloven, een stad waar armoe en rijkdom tegen elkaar aanschuren, een pronkerige stad met toch nog dorpse buurten, verborgen hoekjes en intieme pleintjes om op adem te komen.

Al jaren schuimen mijn man en ikzelf met onze Parijse vrienden de straten van Parijs af. Chauvinistisch als ze zijn (Paris est la plus belle ville du monde), leerden ze ons deze steeds verrassende stad kennen en de vonk sloeg over.

Ook wij werden verliefd op dit Par(ad)is. Kom mee en …

Geniet – zoals Adriaan Van Dis - bij het zien van ‘de zinken daken, de kopergroene koepels, de goudgepunte hekken, de goten die ruisen als beekjes van de Seine.’

Ontdek de intieme passages waar het parfum van een andere tijd zweeft en de hôtels particuliers met hun luxueuse inrichting een warm huiselijke sfeer uitstralen.

Vergaap je aan de statige gebouwen, de brede boulevards, de eigentijdse architectuur, de etalages vol antieke meubelen, de kunstgalerijen, de leuke winkeltjes, de chique boutiques. Zo veel te ontdekken,zo veel te zien.

Wandel in la Coulée Verte in een afwisselende parcours van besloten plekjes en open panorama’s en laat je charmeren in de Viaduc des Arts door les artisans et les artistes die hier hun atelier hebben geïnstalleerd.

Bij Angelina brengt un Africain, een echte Franse warme chocomelk zoals je er nog nooit één gedronken hebt, je weer helemaal op de been. De geest van Coco Chanel en Proust waren er nog rond.

Struin door le Jardin du Luxembourg, “de tuin der dichters”, door het romantisch aangelegde Parc Monceau, een oase van rust, flaneer rond de schilderachtige Place des Vosges en verlies je in de nauwe straatjes van Le Marais.

Bewonder en sta versteld van het artistieke en literaire geheugen van de stad.

In Saint-Germain ontmoeten we Hemingway en zijn Amerikaanse vrienden maar natuurlijk ook de de hele Franse literaire garde.

Zoek mee naar de sfeer van toen, op de berg die zoveel schilders wist te bekoren. Verwonder je er over de dorpse sfeer achter de Place du Tertre en ontdek het graf van Degas, Dalida, Adolf Sax, Berlioz… op het kerkhof van Montmartre.

Chez Procope staan we samen midden in de tijd van de Franse Revolutie en in le Quartier Latin klinken slogans - ‘L’imagination au pouvoir ‘’Il est interdit d’interdire’ - vanMai 68.

Snuif de cultuur op en kuier in de voetsporen van de grote persoonlijkheden die geschiedenis hebben geschreven. Als de fysieke getuigenissen niet meer te zien zijn, vertel ik jullie de historische anekdotes en les petites histoires épicées.

Verbaas je over het waanzinnige zicht op Parijs vanaf de rooftopbar van les Galeries Lafayette en droom weg bij de culinaire geneugtes en het schitterende belle epoque interieur van de brasseries. Installeer je op een terrasje met een wijntje en geniet … ‘Paris is always a good idea’ - Paris est toujours une bonne idée (Audrey Hepburn) maar in de lente is Parijs op zijn mooist.