logo
 • Calabrië

  Jouw verwachting van het authentieke Italië!

 • Reis per vlucht-autocar
 • 3 - 11 apr 2019
 • 15 tot 24 deelnemers

Als er nog een Vespa rijdend, siësta minnend of chaotisch Italië bestaat, dan is het wel Calabrië.  Regelmatig opgeschrikt door aardbevingen, en zonder een ‘Matera’ of een ‘Lecce, kan je het moeilijk een hoogvliegende status geven als toeristische bestemming.  Maar deze uithoek van Italië is minder geglobaliseerd en is verschillend van dorp tot dorp, van kust tot binnenland. Het bergachtige achterland, samen met de lange geschiedenis van armoede, maffiapraktijken en emigratie dragen bij aan een unieke cultuur.  Misschien is het niet de eerste plaats die je bezoekt in Italië.  Maar als je van plan bent om een openhartige en ongecensureerde versie van ‘la dolce vita’ te ontdekken, die niet is opgesmukt voor toeristen, ga dan niet verder, ‘ragazzi’!

Landenfiches: Italië

dag
1
Heenreis naar Calabrië

Pizzo en tartufo

Vluchten Brussel/Milaan/Lamezia Terme  met gelegenheid voor vrije lunch in Milaan – bezoek aan het schilderachtige Pizzo vastgepind op een hoge klif met uitzicht over zee – bezoek aan de eigenaardige rotskerk Piedigrotta – terrasje op de gezellige Piazza della Repubblica voor een overheerlijke Tartufo in een typische gelateria, waarvoor het stadje bekend staat – terugkeer naar Lamezia Terme –overnachting in het rustig gelegen en stijlvolle  Ashley Hotel****.

 

Dag 1

Heenreis naar Calabrië - Pizzo en tartufo
 • 7h45-7h15: Samenkomst in de Brussels Airport in Zaventem. je ontvangt je tickets van Gerd, die je mee begeleidt tot in Milaan.  
 • 9h15: Vertrek met vlucht AZ151 Alitalia Brussel/Milaan Linate met aankomst om 10h40. Gelegenheid voor vrije lunch in transit.
 • 13h50: Vertrek met vlucht AZ1184 Milaan Linate/Lamezia Terme.
 • 15h25: Aankomst in Lamezia Terme, waar je wordt opgewacht door Anne, je gids en reisleiding tijdens deze reis.  
 • Gelegenheid voor vrije lunch in Milaan in transit. 
 • Je wordt onmiddellijk bij aankomst ondergedompeld in landschap en sfeer van Calabrië.  Met de autocar rijd je naar Pizzo, schilderachtig vastgepind op een hoge klif met uitzicht over de zee.  We kuieren door de smalle straatjes rond de Piazza della Repubblica, waar de talrijke gelateria wenken met hun typische specialiteit: een overheerlijke tartufo waarvoor het stadje bekend is.  
 • Een rit van een klein uurtje langs de kust brengt je naar Gizzeria.
 • Check-in hotel Marechiaro****, schitterend gelegen aan het zandstrand van Gizzeria
 • Avondmaal en overnachting in Gizzeria.

Maaltijden inclusief: A

Pizzo

dag
2
Tropea en Vibo Valentia

aan de Tyrreense Zee.

De Calabrische kust langs de Tyrreense Zee trekt je aan met schitterende stranden, plaatjes van vissershavens en een bekoorlijk achterland – bezoek aan de voormalige Griekse kolonie Vibo Valentia. – bezoek aan het archeologisch museum in het Normandische kasteel – doorreis naar het bekoorlijke Tropea – geniet van een heerlijke prosecco en een typische lunch in een trattoria of osteria – op een schiereiland bezoeken we Santa Maria dell’Isola – wandeling met je gids Anne door het historische centrum – doorreis naar Reggio Calabria onderbroken met fotostops – avondmaal buiten het hotel – overnachting in het trendy hotel Medinblu****, gelegen aan de statige Corso Vittorio Emanuele.

Dag 2

Tropea en Vibo Valentia - aan de Tyrreense Zee.
 • Check-out en vertrek met autocar.
 • De Calabrische kust langs de Tyrreense Zee ontvouwt zich met schitterende stranden, plaatjes van vissershavens en een ruw achterland.
 • Tijdens de rit zuidwaarts daal je af naar de Golf van Sant'Eufemia voor een bezoek aan de Chiesa Piedigrotta, de kerk aan de voet van de klif.  Volgens de legende kwam een schip uit Napels in een zware storm terecht.  De kapitein aanriep de H.Maria en plaatste achteraf het beeldje in een kapelletje in de rotsen.  Later werd de grotkerk uitgehouwen en voorzien van beelden door plaatselijke kunstenaars. 
 • We verlaten de kust en nemen de bergweg naar  Vibo Valentia.  Deze voormalige Griekse kolonie Hipponium kreeg in de Romeinse tijd haar huidig naam.  In de Normandische tijd werden de stenen van de Dorische tempels gebruikt voor de bouw van het Castello Normanno Svevo.  Tussen de grazende geiten dommelt de stoere burcht uit de 11de eeuw.  Binnen openbaart zich een waardevolle kunstcollectie van artefacten uit haar roemrijk verleden.  Bezoek aan het archeologisch museum met Anne.
 • Je reist verder naar het bekoorlijke Tropea. Gelegenheid voor vrije lunch.  Geniet van een heerlijke prosecco en een typische lunch in een trattoria of osteria.  
 • Anne neemt je mee door een wirwar van stegen en piazza's door Tropea, beroemd om zijn dramatische schoonheid.  De strategische ligging op de Promontorio di Tropea trok mensen aan sinds het neolithicum.  Het spel van steile kusten, suikerzachte zandstranden en de azuurblauwe kust trekt in de zomer hordes toeristen.  Heel wat Amerikanen komen hier op zoek naar hun verwanten, die hun voorouders achterlieten wanneer ze begin 20ste eeuw migreerden naar de States.  Net zoals hun voorouders tot de tijd van Hercules toe, komen ze misschien op zoek naar de rode uien, zo zoet dat er confituur van wordt gemaakt.   
 • We wandelen met Anne door het historisch centrum en we dalen af naar de kerk van Santa Maria dell'Isola, gelegen op het schiereiland.
 • Doorreis naar Reggio Calabria voor check-in in het trendy hotel Medinblu****, gelegen aan de statige Corso Vittorio Emanuele.
 • Avondmaal buiten het hotel.
 • Overnachting in Reggio Calabria.

Maaltijden inclusief: O A

Archeologisch museum in Vibo Valentia

dag
3
Reggio di Calabria en Scilla

Rondrit langs de Calabrische kust

Het is heerlijk om te flaneren door Reggio Calabria – over de statige Corso Vittorio Emanuele  of over de Longumare met zicht op de Etna – het Nationaal Archeologisch Museum herbergt de rijkste collectie van Magna Graecia met als hoogtepunt de Bronzi di Riace – heerlijke restaurantje  waarvoor Reggio bekend is -  ’s namiddags bezoek aan Scilla  - huizen in tinten van vanille en oker hangen aan de vooruitspringende kaap over de zee – de kleurrijke vissersbootjes dobberen in het haventje  – terugkeer naar Reggio voor overnachting.

Dag 3

Reggio di Calabria en Scilla - Rondrit langs de Calabrische kust
 • Het is heerlijk om te flaneren door Reggio Calabria.  Over de statige Corso Vittorio Emanuele  of over de Longumare met zicht op de Etna, één van de meest inspirerende plaatsen in Italië voor een passeggiata.  Anne neemt je mee op sleeptouw door het stadscentrum, eenvormig gerealiseerd in eclectische stijl, een gevolg van de tektonische instabiliteit van de regio.  In 1908 werd de stad verwoest door een zware aardbeving en overspoeld door een tsunami met meer dan honderdduizend doden tot gevolg.  
 • Het Nationaal Archeologisch Museum herbergt de rijkste collectie van Magna Graecia met als hoogtepunt de Bronzi di Riace, twee schitterende bronzen beelden die na meer dan 2000 jaar nog niets van hun mannelijke sensualiteit hebben ingeboet.  
 • Reggio is een eldorado voor foodies.  We ontdekken en genieten van de regionale gastronomie in één van de heerlijke restaurantje waarvoor de stad bekend is.
 • ’s Namiddags bezoek aan Scilla.  Huizen in tinten van vanille en oker hangen aan de vooruitspringende kaap over de zee.  De kleurrijke vissersbootjes dobberen in het haventje, dat het stadje verdeelt in twee wijken.  Op het hoogste punt verbergt zich het zeshoofdige zeemonster, dat volgens de legende de schepen doet vergaan die door de Straat van Messina navigeren.  
 • Terugkeer naar Reggio, waar je je kan mengen tussen de Italianen op hun dagelijkse passeggiata over de Longumare met een feeëriek uitzicht op de smeulende Etna op Sicilië.
 • Gelegenheid voor een vrij avondmaal in het stadje.
 • Overnachting in hotel Medinblu in Reggio Calabria.

Maaltijden inclusief: O M

Longumare in Reggio Calabria

dag
4
Door het natuurpark Aspromonte

Naar Gerace aan de Ionische Zee

Tocht aan de rand van het natuurpark van Aspromonte, een mozaïek van olijfgaarden, bossen en dorpen als arendsnesten – bezoek aan Pentedattilo - verkenning van het stadje Gerace met machtige citadel, romaanse kathedraal en de serene Franciscaner kerk  – aan de Ionische kust ligt het archeologisch park Epizefiri, getuige van het eens zo machtige Magna Graecia – overnachting in het stijlvolle Best Western Plus hotel Perla del Porto**** in Cantanzaro Lido.

Maaltijden: O M A

Dag 4

Door het natuurpark Aspromonte - Naar Gerace aan de Ionische Zee
 • Check-out en vertrek met autocar.
 • Tocht aan de rand van het natuurpark van Aspromonte, een mozaïek van olijfgaarden, bossen en dorpen als arendsnesten. Maar tevens volgens sommigen toevluchtsoord voor kidnappers in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw en verbonden met de broeinesten van de 'ndranghta.  De hoogste toppen reiken tot bijna 2000 m.  De onstabiele ondergrond zorgt regelmatig voor grondverschuivingen, waardoor wegen voor maanden onberijdbaar worden.  
 • Toch trachten we een glimp op te vangen van het landschap met sluimerende dorpjes.  Rit naar het spectaculair gelegen Pentedattilo, fotogeniek, filmset, inspiratiebron voor kunstenaars.  
 • Langs de 'veilige' kustweg omcirkel je de teen van Italië naar de oostkust van het schiereiland.
 • In Locri dringen we terug binnen in het natuurpark van Aspromonte.  De bergweg brengt je verder naar de middeleeuwse bergstad Gerace met machtige citadel, romaanse kathedraal en de serene Franciscaner kerk.  Genesteld tussen de Ionische Zee en het donkere binnenland, werd het een toevluchtsoord voor religieuze ordes.  De magniefieke romaanse kerken, sommigen uit de Byzantijnse tijd zijn stille getuigen. 
 • Lunch in een heerlijk restaurantje in Gerace.
 • Een brokje geschiedenis over Magna Graecia aan de Ionische kust, ontdekken we met Anne in  het archeologisch park Epizefiri. Deze plaats bij het huidige Locri werd gesticht in de 8ste eeuw BC, een mooie openluchtsite in combinatie met een recent museum.  
 • De dagelijkse Calabrische bedrijvigheid van winkels, kleine ondernemingen en kraampjes allerhande vormen een boeiend decor op weg naar Catanzaro Lido.
 • Check-in, avondmaal en overnachting in het stijlvolle Best Western Plus hotel Perla del Porto**** in Cantanzaro Lido.

Maaltijden: O M A

Aspromonte

dag
5
Serra San Bruno

La Cattolica in Stilo

Nog in Aspromonte kronkelt de weg naar Serra San Bruno, de ruïnes van een voormalig kartuizerklooster – bezoek aan Santa Maria del Bosco - bezoek aan de romaanse kerk la Cattolica in Stilo, één van de hoogtepunten van deze reis – overnachting in Cantanzaro Lido.

Dag 5

Serra San Bruno - La Cattolica in Stilo
 • We gaan verder op exploratie in het nationale park van Aspromonte.  De weg kronkelt  naar Serra San Bruno.  De plaats is ontstaan rond de Certosa di Santo Stefano di Serra San Bruno, de ruïnes van een voormalig kartuizerklooster. Bezoek aan Santa Maria nel Bosco, een oord van rust in de wouden van San Bruno.
 • In het nabij gelegen Spadola ontdekten we een authentieke taverna voor de lunch.
 • De apotheose van deze dag is het bezoek aan de romaanse kerk la Cattolica in Stilo, één van de hoogtepunten van deze reis. Het intieme heiligdom uit de 9de-10de eeuw is schitterend gedecoreerd met fresco's en stamt uit de Byzantijnse tijd.  
 • Vanavond dineren we in een geanimeerd visrestaurantje van een teruggekeerde migrant - is hij in weze nu Duits of Italiaans? 
 • Overnachting in Hotel Perla del Porto in Cantanzaro Lido.

Maaltijden inclusief: O M A

La Cattolica in Stilo

dag
6
Catanzaro, hoofdstad van Calabria

Le Castella en Capo Colonna aan de Ionische kust

Wandeling door het openluchtmuseum Parco Internazionale delle Sculture aan de stadsrand van Catanzaro – tocht verder noordwaarts langs de Ionische kust – Capo Rizutto met zicht op het Normandisch kasteel is een ideale spot voor de lunchpauze – exploratie van de archeologische site met museum van Capo Colonna – doorreis naar Rossano – verblijf in een luxueuze agriturismo met een typische osteria voor het avondmaal, een stukje authentiek Italië.

Dag 6

Catanzaro, hoofdstad van Calabria - Le Castella en Capo Colonna aan de Ionische kust
 • Check-out en vertrek in Catanzaro Lido.
 • In de buurt ligt Catanzaro, de administratieve hoofdstad van Calabrië.  Het echte Calabrië: een contrast tussen groezelige binnenstraatjes en open piazza's.  Wandeling door het openluchtmuseum Parco Internazionale delle Sculture aan de stadsrand van Catanzaro.  Op de archeologische site van de stad roepen hedendaagse kunstenaars met hun werk de link op tussen oudheid en vandaag.  Grote internationale namen vergezellen ons tijdens onze ochtendwandeling: Jan Fabre, Michelangelo Pistoletto, Mimmo Paladino, Dennis Oppenheim, Daniel Buren, ...
 • We vervolgend onze weg verder noordwaarts langs de Ionische kust. Vanaf de grote kustweg kan je regelmatig via landelijke wegen naar de schiereilanden met verborgen sites en dorpen.  
 • Le Castella, een frazzione van Isola di Capo Rizutto, is de ideale spot voor onze vrije lunch met zicht op het Aragonese kasteel.  
 • Even verderop brengen verlaten wegen over de kustvlakte je naar Capo Colonna in Crotone.   Exploratie van de archeologische site van Kroton, de voormalige handelspost uit Magna Graecia.  
 • Heerlijk weg mijmeren bij voorbij glijdende landschappen tijdens een fikse rit naar Rossano.  
 • De volgende twee nachten verblijven we in een kleine luxueuze agriturismo.  Omwille van de kleinschaligheid wordt het reisgezelschap verdeeld over twee locaties.  De transfers worden keurig uitgevoerd door onze autocar.  Ontbijten doe je bij je eigen gastfamilie.  's Avonds ontmoet je elkaar terug tijdens 'La cena' in een gemeenschappelijk osteria. Een stukje authentiek Italië!

Maaltijden inclusief: O A

Jan Fabre in Catanzaro

dag
7
Rossano en Corigliano

In het natuurpark van Sila

Uitgebreid bezoek aan Rossano met romaanse kapellen met middeleeuwse fresco’s – in het Museo Diocesano kennismaking met de Codex Purpureus Rossanensis, een vroegchristelijk boek uit de 6de eeuw, een schitterend verlucht handschrift – door wouden van pijnboom en juniperus naar de desolate site van de romaanse Santa Maria del Patire – in de heuvels bezoek aan Castello di Corigliano  Calabro, een machtig kasteel daterend uit de Normandische tijd maar met huidige aankleding vanaf de 15de eeuw – terugkeer naar Rossano en gezamenlijk diner in de agriturismo.

  Dag 7

  Rossano en Corigliano - In het natuurpark van Sila
  • Na het ontbijt bij je gastfamilie word je opgepikt door de autocar voor een schitterende dagtocht.
  • Een climax in deze reis ontdek je in het stadje Rossano.  Belangrijke haven in de Romeinse tijd, geboorteplaats van pausen en heiligen, en belangrijke bondgenoot van de Byzantijnse keizer in de 6de eeuw.  Vandaar dus die talrijke romaanse kapellen met middeleeuwse fresco’s.  Maar vooral het bezoek aan het Museo Diocesano is onvergetelijk.  Hier ontdek je Codex Purpureus Rossanensis, een vroegchristelijk handschrift uit de 6de eeuw, schitterend verlucht en tentoongesteld.  
  • Vrije lunch in Rossano.
  • De rit door wouden van pijnboom en juniperus levert je weidse panorama's op de Ionische zee en de vlakte van Sibari.  Verscholen in het groen ontdek je de desolate site van de Santa Maria del Patire, een romaans klooster waar de herders hun geiten hoeden tussen de eeuwenoude gebouwen.  
  • In de uitlopers van het Parco Nazionale della Sila, toornt het machtige Castello di Corigliano Calabro uit boven het stadje uit.  Het kasteel dateert uit de Normandische tijd; maar de huidige aankleding geeft de sfeer die er heerste vanaf de 15de eeuw.
  • Terugkeer naar Rossano en gezamenlijk diner in één van de agriturismo's.
  • Overnachting in Rossano.

  Maaltijden inclusief: O A

  Codex Purpureus Rossanensis

  dag
  8
  Door het natuurpark van Pollino

  Terugkeer naar Lamezia

  Wandeling door de archeologische site van Sibari – doorsteek door het natuurpark van Pollino – kuier door Civita en lunch in Morano Calabro, twee typische dorpen in dit natuurgebied – terugkeer naar Gizzeria voor avondmaal en overnachting in hotel Marchiaro****.

  Dag 8

  Door het natuurpark van Pollino - Terugkeer naar Lamezia
  • Check-out en vertrek met autocar vanuit Rossano.
  • Tijdens de voormiddag verkennen we de archeologische site van Sibari, ook weer een stille getuige van het eertijds rijke Magna Graecia.  
  • We steken door de teen van Italië van de Ionische naar de Tyrreense Zee.  Onderweg doorkruisen we het meest noordelijke natuurpark van Calabrië, het Parco Nazionale del Polino op de grens met Basilicata.  
  • Verscholen in het gebergte liggen kleine dorpen en stadjes.  We kuieren door Civita, spectaculair gelegen aan het kloofdal van Roganello.  Het dorp geraakte bevolkt in de 15de eeuw door Albanezen.  Vandaar dat beeld van Skanderbeg in het dorp en de orthodoxe iconotase in de kerk?!
  • Ook Morano Calabro is de omweg waard.  Hier zorgen we voor een laatste typische lunch in Calabrië tijdens deze reis.  
  • We zakken af uit het gebergte naar de kust naar Gizzeria.
  • Check-in, avondmaal en overnachting in Hotel Marechiaro**** in Gizzeria.

  Maaltijden inclusief: O M A

  Kunst of gedropt langs de weg?

  dag
  9
  Terugreis

  Vroeg uit de veren voor terugvluchten Lamezia/Milaan/Brussel – tijdens de lange transit in Milaan zorgt Cocon reizen voor een aangename en ontspannen toegang tot de VIP Lounge Leonardo in Milaan Linate met inbegrip van versnaperingen en een drankje - aankomst in België in de namiddag.

  Dag 9

  Terugreis -
  • Vroeg uit de veren voor terugvluchten Lamezia/Milaan/Brussel 
  • Tijdens de lange transit in Milaan zorgt Cocon reizen voor een aangename en ontspannen toegang tot de VIP Lounge Leonardo in Milaan Linate met inbegrip van versnaperingen en een drankje.
  • Aankomst in België in de namiddag.

  Maaltijden inclusief: O M

  • 9 dagen/8 nachten
  •  minimum 15/maximum 24 deelnemers
  •  inbegrepen: 
   • overnachting in dubbele kamer met bad of douche en toilet in vermelde accommodatie of gelijkwaardig
   • bagageservice in de hotels voor 1 stuk per persoon
   • lijnvluchten Brussel/Milaan/Lamezia Terme heen en terug
   • luchthaventaksen
   • vervoer met kleine autocar en aangepast vervoer ter plaatse zoals vermeld in programma
   • maaltijden vermeld in programma (4 lunches, 7 avondmalen)
   • excursies en inkomgelden zoals vermeld
   • gebruik audiosysteem
   • vergoeding reisleiding, plaatselijke gidsen en chauffeur 
   • BTW, dossierkosten 
   • Garantiefonds Reizen 
  •  niet inbegrepen:
   •  overige maaltijden
   • dranken aan tafel tenzij anders vermeld in het programma
   •  eenpersoonskamer € 266,- pk
   • reis-, bijstands- en bagageverzekering
   • annuleringsverzekering.
  • Reisdocumenten:
   • Geldige identiteitskaart
  • Deelnameprijs per persoon: € 2.517,-

  Autocar: doorschuifsysteem per dag

  Gizzeria, hotel Marechiaro****, 2 nachten
  Reggio Calabria  hotel Medinblu****, 2 nachten
  Cantanzaro Lido Best Western Plus hotel Perla del Porto**** , 2 nachten
  Rossano Agriturismo , Tenuta Ciminata Greco OF Casa Solares, 2 nachten

  Wij danken je voor je interesse in het reisaanbod van Cocon Reizen.

  Wij houden je houden je op de hoogte van de beschikbare plaatsen op deze reis. Voor meer informatie, aarzel niet om contact met ons op te nemen.

  Vriendelijke groeten,

  Fabienne


  Calabrië - Blijf op de hoogte

  Je hebt wel interesse, maar je wenst nog even af te wachten? Wij houden je op de hoogte van de beschikbare of laatste plaatsen op deze reis. Vul alvast hier je gegevens in.

  Nog vragen? Neem gerust contact met ons op.

  Contactgegevens

  Deze reis is helaas reeds vertrokken.

  Ontdek onze andere reizen